Жовтанецька громада
Львівська область, Львівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інформує!

Дата: 11.12.2023 09:34
Кількість переглядів: 45

Фото без описуФахові консультації із застосування РРО/ПРРО та з інших питань оподаткування надають фахівці Кам’янка-Бузькій ДПІ

Під час зустрічі з платниками податків працівники Кам’янка-Бузької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області фахово роз’яснюють новації податкового законодавства, зокрема, щодо Закону №3219.
Фахівці ДПІ наголосили на необхідності застосування фізичними особами підприємцями II- IV груп РРО або ПРРО у разі здійснення розрахунків з покупцями за готівку та нагадали, що відновлено застосування штрафних санкцій за порушення законодавства щодо застосування РРО або ПРРО.
Звернули увагу, що суб’єкти господарювання можуть самостійно за власним бажанням обрати класичний або програмний РРО, залежно від своїх функціональних потреб та фінансових можливостей.
Також проінформовано платників про можливість проведення звірки нарахування майнових податків, і розповіли, що до 31 грудня поточного року можна скористатися правом на отримання податкової знижки. Наголосили на дотриманні вимог законодавства при заповненні платіжних інструкцій на сплату податків.
Крім цього, податківці розповіли про електронні сервіси ДПС, зокрема, Електронний кабінет платника та застосунок «Моя податкова», за допомогою яких можна в режимі реального часу провести звірку по платежах до бюджету, дізнатись про наявність чи відсутність податкового боргу, сплатити податки до бюджету тощо. За допомогою приватної частини Електронного кабінету можна подати податкову звітність в електронному вигляді, автоматично перевірити заповнену звітність на наявність арифметичних помилок та оновлення версій форматів
документів, які є підставою для нарахування і сплати податків. Також у Електронному кабінеті платник може переглянути особисту інформацію-реєстраційні дані, дані податкового обліку та реєстрів, дані щодо розрахунків з бюджетом.  
 
Про актуальні питання податкового законодавства йшлося під час «гарячої лінії» у Кам’янка-Бузькій ДПІ

Нещодавно у Кам’янка-Бузькій ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області відбулася «гаряча лінія» про актуальні питання податкового законодавства відповідно до норм Закону України від 30.06.2023 року №3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», зокрема щодо застосування РРО та/або ПРРО. На запитання платників податків відповідала заступниця начальника Кам’янка-Бузької ДПІ Оксана Солонинка.
Під час спілкування платники мали змогу отримати кваліфіковані відповіді на різноманітні питання оподаткування, такі як: порядок застосування РРО/ПРРО, порядок отримання податкової знижки, порядок нарахування та сплати МПЗ та інші.
Під час телефонної розмови посадовиця акцентувала увагу додзвонювачів на обов’язковому застосуванні РРО/ПРРО суб’єктами підприємницької діяльності, оскільки з 1 жовтня цього року відновлено відповідальність за не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО відповідно до норм Закону України від 30.06.2023 року №3219 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України  щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».   

Також платникам податків, які цікавилися порядком реєстрації РРО та програмного РРО, фахівець детально розповіла які документи та в якій послідовності необхідно надавати для реєстрації РРО/ПРРО.
Крім того Оксана Солонинка повідомила які саме сервісні послуги можна отримати через Електронний кабінет платника. Так, за допомогою приватної частини Електронного кабінету можна подати податкову звітність в електронному вигляді, автоматично перевірити заповнену звітність на наявність арифметичних помилок та оновлення версій форматів документів, які є підставою для нарахування і сплати податків. Також у Електронному кабінеті платник може переглянути особисту інформацію – реєстраційні дані, дані податкового обліку та реєстрів, дані щодо розрахунків з бюджетом. Крім того, можна надіслати в електронному вигляді листи, запити за встановленими формами отримання інформації, переглянути раніше подану звітність та квитанції про приймання та обробку податкової звітності, інформаційні повідомлення, тощо. Електронний кабінет є найбільш популярним сервісом ДПС, адже скорочує час на оформлення  та подання податкової
звітності, зберігаючи час для бізнесу.   

Також заступниця начальника ДПІ наголосила, що тепер від ДПС доступний новий мобільний застосунок «Моя податкова». Застосунок можна завантажити на телефон як на платформі Android, так і IOS. «Моя податкова» – простий і зручний інструмент для отримання електронних сервісів податкової служби для громадян, а також сплати податків з використанням платіжних систем, який можна завантажити  на телефон.
 
Про особливості застосування РРО/ПРРО під час «круглого столу» у Кам’янка-Бузькій ДПІ

У Кам’янка-Бузькій ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області проведено «круглий стіл» за участю начальника ДПІ Тараса Печори та представників бізнесу щодо особливостей застосування класичного РРО, програмного РРО та обліку готівкових операцій. Податківці роз'яснили порядок дій для реєстрації ПРРО та термінів реєстрації ПРРО. Акцентували увагу, що застосування РРО чи ПРРО є обов’язковим для усіх суб’єктів
господарювання, окрім спрощенців 1 групи. 
Також, зосередили увагу, що програмний РРО має беззаперечні переваги перед класичним, оскільки дозволяє використовувати безкоштовне програмне рішення від ДПС (ПРРО), яке забезпечує функціональні можливості, що відповідають вимогам Закону України від 06 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (зі змінами). 
При виборі програмного РРО податківці рекомендують програмне забезпечення від ДПС України, адже воно безкоштовне, як і подальше його обслуговування, а також призначене для реєстрації розрахункових операцій та пристосоване для операційних систем Android, iOS, Windows, Web. Крім того, при потребі допомагають його встановити.  Фізична особа  може бути одночасно і підприємцем і найманим працівником

На це запитання заступницею начальника Кам’янка-Бузької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області Оксаною Солонинкою надано коментар-відповідь про те, що відповідно до ст. 42 Конституції України, кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом.
При цьому ст. 43 Конституції визначено, що кожний громадянин України має право на працю, а також на створення державою умов для повного виконання цього права.
Згідно з п.п. 14.1.226 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) самозайнята особа – це платник податку, який є фізичною особою – підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність за умови, що така особа не є працівником в межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності.
Разом з тим, працівник – це фізична особа, яка безпосередньо власною працею виконує трудову функцію згідно з укладеним з роботодавцем трудовим договором (контрактом) відповідно до закону (п.п. 14.1.195 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).
 Отже, трудовий договір укладається роботодавцем з фізичною особою, а не з фізичною особою – підприємцем.

Начальник
Кам’янка-Бузької ДПІ
Головного управління
ДПС у Львівській області Тарас ПЕЧОРА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть роботу апарату Жовтанецької сільської ради

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь