Жовтанецька громада
Львівська область, Львівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інформує!

Дата: 16.08.2023 09:56
Кількість переглядів: 108

Фото без описуВажливість дотримання законодавства щодо використання касових апаратів обговорили на зустрічі

З метою якісного й оперативного інформування бізнесу щодо новацій, запроваджених Законом України 3219, відбулася зустріч-нарада начальника Кам’янка-Бузької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області Тараса Печори із представниками бізнес спільноти району.
Під час заходу податківець ознайомив присутніх з основними положеннями Закону України №3219 та наголосив, що мова йде не про збільшення податкового навантаження на бізнес, а лише про повернення на довоєнну систему оподаткування.
Зосередився фахівець на темі відновлення відповідальності бізнесу за порушення фіскалізації готівкових операцій під час торгівлі чи надання послуг.
Так, Тарас Печора нагадав присутнім, що уряд ще з 1 січня 2022 року зобов’язав усіх суб’єктів господарювання здійснювати готівкові розрахунки виключно із застосуванням РРО чи ПРРО, наразі провадити торгівлю без касового апарату мають право лише спрощенці 1 групи. 
Також зауважив, що закон №3219 знизив розмір штрафних санкцій за незастосування РРО для підприємців (окрім тих, які торгують підакцизною продукцією, валютними цінностями, ювелірними виробами, медичними та лікарськими засобами чи виробами, складною побутовою технікою та не провадять діяльність у сфері азартних ігор) зі 100% за перше порушення вартості реалізованого товару та 150 % вартості реалізованого товару за наступне до 25 % та 50 % відповідно.
«Видача фіскального чеку при кожному розрахунку має стати звичною нормою для нашого бізнесу, адже це і чесні стосунки з державою, і гарантія для покупця чи отримувача послуг», – зазначив очільник податкової інспекції.

Порушення використання РРО/ПРРО: фінансова відповідальність Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області повідомляє, що у зв’язку з набранням з 01.08.2023 чинності Законом України від 30 червня 2023 року № 3219- IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо
особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219) штрафні (фінансові) санкції, за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», до суб’єктів господарювання, що провадять діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», та пов’язані із здійсненням розрахунків за товари (послуги) без застосування РРО/ПРРО, та/або невидачу відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункової операції, застосовуються у розмірі: 
- 100 відсотків вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше; 
- 150 відсотків вартості проданих з порушенням товарів – за кожне наступне вчинене порушення. 
Зазначені штрафні (фінансові) санкції, до 01.08.2023 року, застосовуються з урахуванням особливостей визначених пунктом 12 Прикінцевих положень Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», а саме: порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів. 

Починаючи з 01.08.2023, зазначені вище штрафні (фінансові), окрім суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері продажу підакцизних товарів, також застосовуватимуться і до суб’єктів господарювання у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор.   
Крім того, у період з 1 серпня 2023 року по 31 липня 2025 року, але не пізніше ніж до дати припинення або скасування воєнного стану на території України, до фізичних осіб підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками ПДВ, що здійснюють діяльність з продажу товарів (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння) або надають послуги, фінансова відповідальність за: 
- проведення розрахункових операцій з використанням РРО, ПРРО або розрахункових книжок на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг); 
- непроведення розрахункових операцій через реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій з фіскальним режимом роботи; 
- невидача (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об'єкті такого субєкта господарювання, застосовується у таких розмірах: 
- 25 відсотків вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) - за порушення, вчинене вперше;
- 50 відсотків вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) - за кожне наступне вчинене порушення.
Таким чином, фінансову відповідальність до фізичних осіб підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками ПДВ, що здійснюють діяльність з продажу товарів (крім ризикових груп товарів) або надають послуги, знижено. 
З 01.10.2023 штрафні фінансові санкції застосовуються до всіх платників податків, що допустили порушення.

Які зміни чекають на платників податків, – розповіли на «гарячій лінії» в Кам’янка-Бузькій ДПІ

Нещодавно у приміщенні Кам’янка-Бузької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області відбулася телефонна «гаряча лінія» з ГДІ Кам’янка-Бузької ДПІ Русланою Браташ на тему «Основні зміни в податковому законодавстві».
Додзвонювачі запитували щодо особливості справляння єдиного податку платників, які до 1 серпня 2023 року використовували спрощену систему з особливостями оподаткування, а також про порядок застосування РРО чи ПРРО для ІІ та ІІІ груп платників єдиного податку.
Цікавились також відновленням відповідальності за порушення вимог закону про застосування РРО. Фахівець нагадала, що згідно з законодавством, усі суб’єкти господарювання, окрім тих, що обрали першу групу єдиного податку, повинні використовувати у своїй роботі РРО/ПРРО.

Визначення граничного обсягу доходу для подальшого перебування на єдиному податку ІІІ групи зі ставкою 3 або 5 відсотків від доходу Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інформує, що у
2023 році граничний обсяг доходу для платників єдиного податку ІІІ групи зі ставкою 3 або 5 відсотків визначається пропорційно до кількості календарних місяців поточного календарного року, протягом яких платник єдиного податку не застосовував спрощену систему з особливостями оподаткування.
Наприклад, якщо з 01 січня по 31 липня 2023 року суб'єкт господарювання застосовував спрощену систему з особливостями оподаткування та з 01 серпня 2023 року повернувся на сплату єдиного податку ІІІ групи зі ставкою 3 або 5 відсотків, граничний обсяг доходу для такого платника на 5 місяців до кінця 2023 року становитиме 3 257 875 гривень.
Розрахунок граничного обсягу доходу на 2023 рік: 1 167 розмірів мінімальної заробітної плати, визначеної на 1 січня 2023 року * 6 700 грн = 7 818 900 грн.
Розрахунок граничного обсягу доходу на 5 місяців до кінця 2023 року:  (7 818 900 грн / 12 місяців) * 5 місяців = 3 257 875 грн.

До уваги платників податків!

Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області повідомляє, що Законом України від 30.06.2023 №3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219-IX), який набрав чинності 01 серпня 2023 року, передбачено ряд змін у справлянні податків.
Відповідно до Закону № 3219-IX скасовано для фізичних осіб–підприємців та юридичних осіб можливість бути платниками єдиного податку ІІІ групи із застосуванням ставки єдиного податку в розмірі 2% від доходу.
Платникам надано право подати заяву про відмову від застосування ставки 2% єдиного податку зазначивши, яку систему оподаткування вони обирають. У разі неподання такої заяви платники автоматично з 01 серпня 2023 року переведені на ту систему оподаткування, на якій перебували до обрання спрощеної системи з особливостями оподаткування та сплатою 2% від доходу.
Алгоритм дій, які необхідно здійснити платнику для реєстрації програмного РРО

Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інформує про дії, які необхідно здійснити платнику для реєстрації програмного РРО: Дія 1. Отримати кваліфікований електронний підпис (КЕП) у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг (КНДЕП ІДД ДПС України видає безкоштовно).
Дія 2. Завантажити та встановити з веб-порталу ДПС України програмне забезпечення на будь-який зручний пристрій, який є в наявності. ПРРО від ДПС можна інстальовувати на різні операційні системи:Windows, Android,iOS або працювати через web-версію. Посилання для завантаження: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro
Дія 3. Подати через Електронний кабінет платника заяви для реєстрації торгової точки,  ПРРО та касирів:
- для реєстрації торгової точки в приватній частині кабінету потрібно створити та заповнити електронний документ Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (форма № 20-ОПП, код форми J/F1312002);
- для реєстрації  ПРРО потрібно заповнити Заяву про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій (форма № 1-ПРРО, код форми J/F1316602)

- для реєстрації касира треба подати Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа (для повідомлень щодо сертифікатів відкритих ключів, які застосовуються в ПРРО) (форма 5-ПРРО, код форми J/F1391801).
Вхід в ПРРО здійснюється за допомогою ключа касира/старшого касира щодо якого суб’єкт господарювання подав Повідомлення за формою 5-ПРРО (J/F1391801) та сертифікату відкритого ключа. Ключ та сертифікат потрібно помістити в одну папку на пристрій з якого буде здійснюватись робота з ПРРО.
Дія 4. Ввести товари в ПРРО. Усі чеки фіскалізуються безпосередньо на сервері ДПС.  Детально ознайомитись з процедурою реєстрацією ПРРО можна за посиланням:  https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/kerivnitstvo-koristuvacha

Начальник
Кам’янка-Бузької ДПІ
Головного управління
ДПС у Львівській області Тарас ПЕЧОРА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть роботу апарату Жовтанецької сільської ради

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь