Жовтанецька громада
Львівська область, Львівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інформує!

Дата: 13.03.2023 14:23
Кількість переглядів: 110

 

Фото без описуВідповідальність у період дії воєнного стану до ФОП – платників єдиного податку першої-третьої груп, які мали можливість подати, але не подали податкову декларацію платника єдиного податку

    Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області повідомляє, що відповідно до абзацу першого п. 296.2 ст. 296 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платники єдиного податку першої та другої груп подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку (далі – Декларація) у строк, встановлений для річного податкового (звітного) періоду, в якій відображаються обсяг отриманого доходу, щомісячні авансові внески, визначені п. 295.1 ст. 295 ПКУ, а також відомості про суми єдиного внеску, нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному законом для даної категорії платників. 

Згідно з п. 296.3 ст. 296 ПКУ платники єдиного податку третьої групи подають до контролюючого органу Декларацію у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду. 

Статтею 120 ПКУ встановлено відповідальність за неподання або несвоєчасне подання податкової звітності або невиконання вимог щодо внесення змін до податкової звітності. 

Поряд з цим, п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ. 

Так, відповідно до абзаців третього та шостого п.п. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ платники податків, які мають можливість своєчасно виконувати обов’язки, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків, зокрема, щодо подання звітності, у тому числі передбаченої п. 46.2 ст. 46 ПКУ, за звітні (податкові) періоди – 2021 рік (для звітності, що подається за річний звітний (податковий) період), граничний термін подання якої припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до 01 червня 2022 року, I квартал 2022 року (для звітності, що подається за квартальний звітний (податковий) період) та звітності за лютий – травень 2022 року (для звітності, що подається за місячний звітний (податковий) період), за умови подання такої звітності до контролюючого органу не пізніше 20 липня 2022 року. 

Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у п.п. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, та перелік документів на підтвердження затверджений наказом Міністерства фінансів України від 29.07.2022 № 225. 

Отже, враховуючи положення п.п. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ у період дії воєнного стану в Україні до фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку першої-третьої груп, які мали можливість подати, але не подали (або несвоєчасно подали) Декларацію, застосовується відповідальність, передбачена ст. 120 ПКУ. 

Водночас від відповідальності звільняються фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку за умови подання ними до контролюючого органу Декларації за звітний (податковий) період – I квартал 2022 року не пізніше 20 липня 2022 року. 

Щодо дії ліцензій, за якими до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України або за наявності обставин непереборної сили (форс - мажорних обставин) не сплачено черговий платіж за ліцензію та/або закінчився термін дії ліцензі

      Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інформує, що відповідно до ст. 1 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 481): 

ліцензія (спеціальний дозвіл) – це документ, що засвідчує право суб’єкта господарювання (у тому числі іноземного суб’єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) на провадження одного із зазначених у цьому Законі видів діяльності протягом визначеного строку; 

анулювання ліцензії – позбавлення суб’єкта господарювання (у тому числі іноземного суб’єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) права на провадження діяльності, зазначеної в ліцензії. 

Ліцензія анулюється, шляхом прийняття органом, який видав ліцензію, відповідного розпорядження з підстав, викладених у ст. 3 та 15 Закону № 481, зокрема, але не виключно: 

заяви суб’єкта господарювання (у тому числі іноземного суб’єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво); 

несплати чергового платежу за ліцензію. 

Разом з цим ст. 18 Закону № 481 встановлено, що вважаються діючими ліцензії, за якими до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України або за наявності обставин непереборної сили (форс - мажорних обставин) не сплачено черговий платіж за ліцензію та/або закінчився термін дії ліцензії на право: 

виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах; 

виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним та місць виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним. 

Обов’язки щодо сплати чергових платежів/дії щодо продовження ліцензії мають бути виконані суб’єктом господарювання протягом 30 днів, наступних за днем припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану в Україні. 

Разом з цим, відповідно до частини дев’ятої ст. 13 Закону України від 15.04.2014 № 1207-VII «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» (із змінами) ліцензії, видані суб’єктам господарювання до набрання чинності цим Законом (а для територій України, що були тимчасово окуповані Російською Федерацією після набрання чинності цим Законом – до тимчасової окупації цієї території України) відповідно до закону про ліцензування видів господарської діяльності: 

вважаються недійсними на тимчасово окупованій території; 

можуть використовуватися для проведення господарської (підприємницької) діяльності на іншій території України до закінчення строку їх дії, у випадку перереєстрації таких суб’єктів, на іншій території України, у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади , що забезпечує формування та реалізує державну податкову політику; 

не можуть бути продовженими відповідно до законодавства України, крім випадків, коли до закінчення строку дії таких ліцензій (дозволів) здійснено деокупацію відповідної тимчасово окупованої території. 


Про особливості декларування доходів громадян та інші питання податкового законодавства йшлося під час «гарячої лінії» 

      Днями у Кам’янка-Бузькій ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області проведено телефонну «гарячу лінію» на тему: «Особливості деклараційної кампанії – 2023». На запитання платників податків відповідала заступник начальника ДПІ Оксана Солонинка. 

Найбільша кількість питань стосувалися декларування доходів, отриманих у 2022 році, а також визначення та розрахунку мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) для суб’єктів господарування  та фізичних осіб, оскільки у 2023 році власники або користувачі земельних ділянок вперше сплачуватимуть МПЗ за свої  земельні ділянки (паї) сільськогосподарського призначення. 

Так, додзвонювачі цікавилися: хто має сплачувати МПЗ, з яких земельних ділянок МПЗ не сплачується, як розраховується МПЗ та як визначити суми сплачених податків та суми витрат, які повинні бути враховані при обчисленні МПЗ. 

Також платники цікавилися основними випадками подання податкової декларації про майновий стан і доходи, строки подання  та граничні строки сплати податкових зобов’язань, визначених у податковій декларації про майновий стан і доходи. 

Фахівець інформувала платників  про  проведення кампанії декларування доходів громадян, отриманих у 2022 році: хто обов’язаний подати декларацію, а хто може скористатися правом на податкову знижку; як правильно задекларувати іноземні доходи, а також доходи від репетиторської діяльності, чи змінилася форма податкової декларації тощо. 

Фахівці Кам’янка-Бузької ДПІ інформують про декларування доходів громадян та інші питання податкового законодавства

   Днями в Кам’янка-Бузькій ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області була проведена зустріч з платниками податків щодо декларування доходів громадян, отриманих у 2022 році. 

Під час зустрічі працівники інспекції розповіли, які доходи підлягають обов’язковому декларуванню, яка ставка застосовується при оподаткуванні доходів, які терміни подання декларації і терміни сплати нарахованого податку. 

Було звернуто увагу на те, що громадяни можуть повернути собі частину сплаченого податку на доходи фізичних осіб із заробітної плати минулого податкового року, скориставшись правом на податкову знижку.  

Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, визначено положеннями статті 166 Податкового кодексу. Зокрема, якщо громадяни сплачували протягом року:  

-  за навчання закладам освіти за себе або членів сім’ї першого ступеня споріднення;  

-  проценти за іпотечним житловим кредитом;  

- суму страхових внесків, премій та пенсійних внесків страховику-резиденту, недержавному пенсійному фонду, установі банку за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, а також внесків на банківський депозитний рахунок, на пенсійні вклади за себе або членів своєї сім’ї;  

- на будівництво (придбання) доступного житла;  

- оплату вартості державних послуг, пов’язаних з всиновленням дитини;  

- переобладнання транспортного засобу;  

- допоміжні репродуктивні технології.  

Правом на податкову знижку громадяни можуть скористатися упродовж усього 2023 року. 

Також під час заходу було розглянуте питання застосування РРО/ПРРО платниками єдиного податку II-IV груп та необхідності завчасної реєстрації РРО чи ПРРО у контролюючих органах з метою дотримання вимог чинного законодавства України.  

У ході спілкування платників було повідомлено про зміни у формах податкової звітності, обговорено питання належного оформлення трудових відносин, погашення податкового боргу та правильності заповнення реквізитів платіжних документів для сплати податків. 

У Кам’янка-Бузькій ДПІ навчали подавати електронну звітність

  Нещодавно у Кам’янка-Бузькій ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області відбувся тренінг щодо електронної звітності.  

Платникам податків було надано роз’яснення, а також показано на практиці, як саме проходить процес електронного звітування, за допомогою яких програм формуються, підписуються електронними ключами та відправляються податкові звіти. Під час навчання працівники ДПІ зауважили, що надіслана через мережу Інтернет із застосуванням посилених електронних сертифікатів кваліфікованого електронного надавача звітність, окрім економії часу, ще й не потребує дублювання на паперових носіях, а також їх зберігання. Звітність в електронному вигляді – це просто і зручно.  

Також податківці повідомили, що з 1 січня 2023 року старувала кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2022 року. Надано практичну допомогу учасникам заходу щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи. Також на навчанні обговорили питання щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування: терміни подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації, ставки збору та базу декларування. 

 


 

Начальник

Кам’янка-Бузької ДПІ

Головного управління

ДПС у Львівській області                                                                                                            Тарас ПЕЧОРА


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть роботу апарату Жовтанецької сільської ради

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь