Жовтанецька громада
Львівська область, Львівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інформує!

Дата: 14.02.2023 11:16
Кількість переглядів: 223

 

Податкова амністія: лише до 1 березня 2023 року можна подати одноразову добровільну декларацію

     Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області нагадує, що кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування триває до 1 березня 2023 року. Про доходи, що підлягають одноразовому добровільному декларуванню та інші нюанси податкової амністії активів, можна дізнатися із тематичного відеоролика Державної податкової служби України «Кампанію податкової амністії продовжено». 

Кампанія декларування доходів -2023: право на податкову знижку

   У рамках щорічної кампанії декларування доходів платники податків мають змогу повернути частину коштів у вигляді податкової знижки, - інформує Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області. Зокрема, у разі: 

- понесення протягом звітного року витрат, дозволених до включення до податкової знижки відповідно до п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу України (далі- Кодекс); 

- якщо витрати підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності, в яких обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги). Копії зазначених документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з декларацією; 

- отримання доходу у вигляді заробітної плати або у вигляді дивідендів, крім сум дивідендів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу. 

При цьому загальна сума податкової знижки не може перевищувати суму річної заробітної плати, зменшену з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 Кодексу (крім випадку, визначеного п.п. 166.4.4 п. 166.4 ст. 166 Кодексу). У разі включення до податкової знижки витрат, передбачених п.п. 166.3.10 п. 166.3 ст. 166 Кодексу, податкова знижка не може перевищувати суму річного загального оподатковуваного доходу платника податку, отриманого у вигляді дивідендів, крім сум дивідендів, що не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу; 

- якщо резидент має реєстраційний номер облікової картки платника податку, а також резидент - фізична особа, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті; 

- використання права на нарахування податкової знижки лише за наслідками звітного податкового року. Таке право не продовжується та не переноситься на наступний рік, якщо громадянин не скористався своїм правом у встановлений строк. Так, декларація подається до 31 грудня наступного за звітним року. 

 

Податковий кодекс України передбачає випадки, за яких платник податку звільнений від подання податкової декларації

     Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області повідомляє, що у Податковому кодексі України (далі – Кодекс) передбачені випадки, за яких платник податку звільнений від подання податкової декларації. Це стосується платників, які отримали доходи: 

- від податкових агентів, які згідно з розділом IV Кодексу не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу; 

- виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених розділом IV Кодексу; 

- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до розділу IV Кодексу не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок відповідно до розділу IV Кодексу; 

- у вигляді об’єктів спадщини, які згідно з розділом IV Кодексу оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 Кодексу. 

Окрім того, п. 179.4 Кодексу визначає коло осіб, які звільняються від обов’язку подання податкової декларації. 

Платники податку звільняються від обов’язку подання податкової декларації незалежно від виду й суми отриманих доходів платниками податку, які: 

- є малолітніми/неповнолітніми чи недієздатними особами й водночас перебувають на повному утриманні інших осіб (у т.ч. батьків) і/або держави станом на кінець звітного податкового року; 

Важливо! Податкова декларація від імені платника податку, який є неповнолітньою особою або особою, визнаною судом недієздатною, має бути подана опікуном або піклувальником (одним з батьків) до контролюючого органу за місцем проживання неповнолітньої особи (особи, визнаної судом недієздатною). 

- перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні чи ув’язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання податкової декларації; 

- перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року; 

- перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року. 

 

Трудові відносини з працівниками – у фокусі уваги ДПС та Держпраці

     Представники ДПС та Держпраці під час робочої зустрічі обговорили  питання посилення співпраці при здійсненні контрольних функцій. 

Для забезпечення якісного відпрацювання скарг та звернень громадян, що надходять до органів Держпраці з питань неоформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами), такі скарги та звернення будуть надсилатися до органів ДПС для вжиття відповідних заходів реагування. 

Відповідно до норм Податкового кодексу України фактичною вважається перевірка, що здійснюється за місцем фактичного провадження платником податків діяльності, розташування господарських або інших об'єктів права власності такого платника. Така перевірка здійснюється контролюючим органом, у тому числі, на дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами). 

Зауважимо, що фактична перевірка здійснюється за наявності підстав, передбачених п. 80.2 ст. 80 Податкового кодексу України та без попередження платника податків (особи). 

Оформлення трудових відносин роботодавцями з найманими працівниками – це забезпечення соціальних гарантій громадян та надходжень до бюджету. 

 

Корисна інформація про декларування доходів

     Із початком деклараційної кампанії податківці активно консультують громадян щодо особливостей подання річної податкової декларації про майновий стан і доходи. 

Зокрема, зустрічі з потенційними декларантами - одна з форм ефективної взаємодії з платниками для інформування громадян про обов’язок декларувати доходи та переваги користування електронними сервісами ДПС.   

Власне у Центрі обслуговування платників при Кам’янка-Бузькій ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області громадяни завжди можуть отримати консультаційну допомогу щодо нюансів заповнення і подання декларації в Електронному кабінеті.  

«Рекомендуємо кожному, хто планує звітуватися про минулорічні доходи, обов’язково користатися можливістю Електронного кабінету, оскільки цей багатофункціональний сервіс від податкової служби має чимало переваг. Дистанційне спілкування з контролюючими органами – звична практика у цивілізованих країнах», - розповідає заступник начальника Кам’янка-Бузької ДПІ Оксана Солонинка. 

Під час кожної зустрічі із платниками фахівці ДПІ інформують щодо положень пропонованої державою податкової амністії активів. Насамперед, акцентують увагу на тому, що одноразова добровільна декларація подається винятково в електронному вигляді. 

Нагадаємо, що до 1 березня 2023 року держава запропонувала дієвий і цілком прийнятний компромісний механізм виведення з «тіні» набутих активів у легальну площину. Особливий порядок добровільного декларування пропонується власникам активів, вартість яких перевищує 400 тисяч гривень. 

Якщо такі активи придбані за доходи, з яких не сплачено податки, можна подати одноразову добровільну декларацію, сплатити одноразовий збір і таким чином уникнути кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності за несплату податків у минулому. 

Детальнішу інформацію щодо активів, які підлягають декларуванню, та про процедуру подання декларації можна дізнатися з тематичного банера на субсайті Головного управління ДПС у Львівській області


 

Начальник

Кам’янка-Бузької ДПІ

Головного управління

ДПС у Львівській області                                                                                                                                     Тарас ПЕЧОРА


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть роботу апарату Жовтанецької сільської ради

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь