Жовтанецька громада
Львівська область, Львівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інформує!

Дата: 06.01.2023 12:15
Кількість переглядів: 129

Податкову соціальну пільгу застосовують до фізособи, яка працює неповний робочий день

Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області повідомляє, що відповідно до п. 169.1 ст. 169 Податкового кодексу України платник податку на доходи
фізичних осіб має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати (інших прирівняних до неї відповідно до законодавства виплат, компенсацій та винагород), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень.
У 2023 році розмір заробітної плати, що дає право на податкову соціальну пільгу, становить 3760,00 грн (прожитковий мінімум на працездатну особу у розмірі 2684,00 грн х 1,4), у 2022 році – 3470,00 грн (2481,00 грн х 1,4), у 2021 році – 3180,00 грн (2270,00 грн х 1,4). Тобто фізична особа, яка працює неповний робочий день, має право на податкову соціальну пільгу за умови, якщо розмір її заробітної плати не перевищує граничного розміру для отримання податкової соціальної пільги.

До уваги платників податків єдиного податку першої та другої груп Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інформує, що правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку встановлюються у гл. 1 розд. XIV Податкового кодексу України
(далі – ПКУ), ст. 295 якої врегульовані порядок нарахування та строки сплати єдиного податку.
Згідно з п. 295.1 ст. 295 ПКУ платники єдиного податку першої та другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.
Нарахування авансових внесків для платників єдиного податку першої і другої груп здійснюється контролюючими органами на підставі заяви такого платника єдиного податку щодо розміру обраної ставки єдиного податку, заяви щодо періоду щорічної відпустки та/або заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності.
Згідно з п. 9 підрозділу 8 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ тимчасово, з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, положення розділу ХIV ПКУ застосовуються з урахуванням визначених ПКУ особливостей, зокрема, відповідно до абзацу першого п. п. 9.1 п. 9 підрозділу 8 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ установлено, що фізичні особи – підприємці – платники
єдиного податку першої та другої групи, мають право не сплачувати єдиний податок.
При цьому такими особами декларація платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця, не заповнюється за період, в якому відповідно до абзацу першого п. п. 9.1 п. 9 підрозділу 8 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ єдиний податок не сплачувався (абзац другий п. п. 9.1 п. 9 підрозділ 8 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ).
Зазначаємо, що надане платникам єдиного податку першої та другої груп право не сплачувати у період з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України єдиний податок може бути використане не всіма платниками єдиного податку або використане частково (за окремі місяці).
Разом з тим, фізичні особи – платники єдиного податку першої та другої груп, які скористались наданим ПКУ правом не сплачувати єдиний податок за період з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану на території України, після припинення або скасування воєнного стану на території України не повинні будуть сплачувати єдиний податок, який згідно з п. 295.1 ст. 295 ПКУ повинен був сплачуватись ними щомісячно
починаючи з 20.04.2022.
Отже, з урахуванням норм ПКУ фізичні особи – платники єдиного податку першої і другої груп, які не сплачували єдиний податок під час воєнного стану відповідно до абзацу першого п. п. 9.1 п. 9 підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, в податковій декларації платника єдиного податку (у разі виникнення обов’язку щодо подання податкової декларації платника єдиного податку) відображають відсутність щомісячних авансових внесків єдиного податку за відповідний податковий (звітний) період.
Подана платником єдиного податку першої або другої групи податкова декларація платника єдиного податку або інша форма волевиявлення платника в частині використання ним права не сплачувати єдиний податок у період з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України в індивідуальному порядку (на рівні територіального органу ДПС) можуть бути підставами для внесення відповідних змін до його інтегрованої картки платника, яка відображає стан розрахунків з місцевим бюджетом по єдиному податку з фізичних осіб.

До уваги суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі із застосуванням РРО/ПРРО під час торгівлі підакцизними товарами!

Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області нагадує, що з 1 січня 2023 року починають діяти нові коди згідно з Українським класифікатором товарів зовнішньоекономічної діяльності (далі – УКТ ЗЕД), запроваджені Законом від 19.10.2022 № 2697-IX «Про Митний тариф України». Коди УКТ ЗЕД, затверджені попереднім Законом від 04.06.2020 № 674-IX «Про Митний тариф України» втрачають чинність з 01 січня 2023 року.
У зв’язку з вищенаведеним, ДПС інформує суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) або програмних РРО під час торгівлі підакцизними товарами про необхідність дотримання вимог пункту 11 статті 3 Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері
торгівлі, громадського харчування та послуг».
Cуб’єктам господарювання при програмуванні найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД слід враховувати інформацію, яка вказана у супровідному документі (податковій накладній) постачальника при придбанні такого товару.   
Державна податкова служба України звертає увагу платників податків на необхідності відображення в чеках РРО/ПРРО усіх обов’язкових реквізитів, у тому числі коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД при продажу підакцизних товарів.
Варто пам’ятати, що розмір мінімальної заробітної плати впливає на основні податкові показники 2023 року

Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інформує, що з 01.01.2023 відповідно до статей 7 та 8  Закону України від 03 листопада 2022 року №2710-ІХ «Про Державний бюджет України на 2023 рік» установлено місячні розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб у сумі 2684 грн та мінімальної заробітної плати – 6700 гривень.

Згідно з Податковим кодексом України (далі – ПКУ) граничний обсяг доходу для платників єдиного податку першої-третьої груп розраховується з урахуванням мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.
Отже, у 2023 році розмір доходу для фізичних осіб – платників єдиного податку не повинен
перевищувати такі суми для:
першої групи платників єдиного податку –  1 118 900 грн;
другої групи платників єдиного податку – 5 587 800 грн;
третьої групи платників єдиного податку – 7 818 900 гривень.
Згідно з п. 293.1 ст. 293 ПКУ ставки єдиного податку для платників першої групи встановлюються у відсотках (фіксовані ставки) до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року (далі – прожитковий мінімум), другої групи – у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (далі – мінімальна заробітна плата).
Фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними, міськими радами або радами об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, для фізичних осіб – підприємців (далі – ФОП), які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць:
- для першої групи платників єдиного податку – не більше 10 відсотків розміру прожиткового мінімуму;
- для другої групи платників єдиного податку – не більше 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати.
Отже, максимальний місячний розмір єдиного податку у 2023 році для ФОП – платників єдиного податку першої групи становить 268,40 грн, для платників єдиного податку другої групи – 1340,0 гривень.
Відповідно до п. п. 293.3 ст. 293 ПКУ відсоткова ставка єдиного податку для платників третьої групи встановлюється у розмірі:
1) 3 відсотки доходу – у разі сплати податку на додану вартість згідно з ПКУ;
2) 5 відсотків доходу – у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.
При цьому слід враховувати, що згідно з п. 293.4 ст. 293 ПКУ ставка єдиного податку встановлюється для платників єдиного податку першої – третьої групи (ФОП) у розмірі 15 відсотків:
1) до суми перевищення обсягу доходу, визначеного у підпунктах 1, 2 і 3  п. 291.4 ст. 291 ПКУ;
2) до доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у реєстрі платників єдиного податку, віднесеного до першої або другої групи;
3) до доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж зазначений у главі 1 розділу XIV ПКУ;
4) до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування;
5) до доходу, отриманого платниками першої або другої групи від провадження діяльності, яка не передбачена у підпунктах 1 або 2 п. 291.4 ст. 291 ПКУ відповідно.
Податківці інформують платників про новації податкового законодавства Начальник Кам’янка-Бузької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області Тарас Печора на черговій зустрічі з платниками податків розповів платникам про новації податкового законодавства, які набрали чинності з 1 січня 2023 року. Зокрема посадовець звернув увагу на розмір мінімальної заробітної плати з 01.01.2023 року, розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб і назвав максимально допустимі суми єдиного податку, які необхідно буде платити суб’єктам господарювання, які перебувають на спрощеній системі оподаткування (1 та 2 група платників єдиного податку). Зазначив, що ставки оподаткування для платників єдиного податку 3 групи не змінюються порівняно з 2022 роком.
Керівник інспекції наголосив присутнім, що кампанія декларування активів триватиме до 1 березня 2023 року та звернув увагу на об’єкти, які підлягають декларуванню, хто може бути декларантом, як розрахувати базу для нарахування збору, за якими ставками.
Також посадовець зазначив, що для реалізації права на спеціальне добровільне декларування громадянину необхідно подати одноразову декларацію до Державної податкової служби через Електронний кабінет та сплатити одноразовий збір.
На завершення заходу керівник інспекції відповів на запитання платників стосовно подання звітності, сплати податкових зобов’язань та застосування РРО та програмних РРО суб’єктами господарювання.
 

Начальник
Кам’янка-Бузької ДПІ
Головного управління
ДПС у Львівській області Тарас ПЕЧОРА


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть роботу апарату Жовтанецької сільської ради

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь