Жовтанецька громада
Львівська область, Львівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інформує!

Дата: 25.01.2022 16:25
Кількість переглядів: 296

Як платнику податків повторно (дистанційно) сформувати сертифікати за електронним запитом онлайн та за яких умов?

 

Детальну інформацію щодо повторного (дистанційного) формування сертифікатів за електронним запитом розміщено на офіційному інформаційному ресурсі Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІДД ДПС (далі – КН ЕДП ІДД ДПС) (https://acskidd.gov.ua).

Повторне (дистанційне) формування сертифікатів за електронним запитом можна здійснити онлайн на офіційному інформаційному ресурсі КН ЕДП ІДД ДПС за посиланням: Головна/«Повторне (дистанційне) формування сертифікатів за електронним запитом»/ On-line (https://acskidd.gov.ua/manage-certificates) або за допомогою програмного забезпечення «ІІТ Користувач ЦСК-1».

Усім клієнтам КН ЕДП ІДД ДПС рекомендовано переглянутиВідеоінструкцію по повторному формуванню сертифіката за електронним запитом (https://www.youtube.com/watch?v=aq606khOuYM).

Також детальний опис по роботі сервісу та перелік можливих помилок розміщено у відповідних розділах Настанови користувача.

Слід зазначити, що скористатися сервісом повторного (дистанційного) формування сертифікатів зможуть лише ті користувачі, які мають:

чинні сертифікати (наприклад, до закінчення строку чинності сертифікатів залишилось декілька днів);

незмінні реєстраційні дані (ПІБ, адреса реєстрації місця проживання, код ЄДРПОУ організації тощо);

особистий ключ доступний лише користувачу та не є скомпрометованим.

Строк чинності кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів, отриманих від Надавача, становить 2 (два) роки з моменту їх формування.

Платник податків має можливість не пізніше дня, що передує дню закінчення строку чинності кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів, отриманих від Надавача повторно (дистанційно) формувати сертифікати за електронним запитом On-line або за допомогою програмного забезпечення «ІІТ Користувач ЦСК-1».

Проте, з метою уникнення помилок при повторному (дистанційному) формуванні сертифікатів за електронним запитом рекомендуємо здійснювати дане формування за декілька днів до закінчення строку чинності сертифікатів.

Перевірити термін дії кваліфікованого сертифіката відкритого ключа можна на офіційному інформаційному ресурсі Надавача (https://acskidd.gov.ua).

 

 

Як отримати електронні довірчі послуги у Кваліфікованого надавача ЕДП ІДД ДПС (алгоритм дій)?

 

Для отримання у Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС (далі – Надавач) електронних довірчих послуг (далі – ЕДП) необхідно:

1. ознайомитись з Регламентом Надавача (зі змінами) та умовами Договору про надання ЕДП;

2. підготувати необхідні для отримання ЕДП документи, з переліком яких можливо ознайомитись у розділі «Отримання електронних довірчих послуг, у тому числі для програмних РРО» офіційного інформаційного ресурсу Надавача(www.acskidd.gov.ua/Головна/«Отримання електронних довірчих послуг, у тому числі для програмних РРО»), у підрозділі «Підготовка документів та реєстрація»обравши відповідну категорію (також можливо надати документи за допомогою функції «Шерінг» застосунку «Дія»);

3. звернутися до обраного відокремленого пункту реєстрації (далі – ВПР) з оригіналами документів для ідентифікації користувача та передачі необхідних для реєстрації документів, у разі наявності відображення паспорта громадянина України/паспорта громадянина України для виїзду за кордон в застосунку «Дія», версії не нижче 2.0 – ідентифікація користувача та передача документів здійснюється за допомогою смартфону. 

4. ВПР не надає послуги з копіювання, друку та заповнення реєстраційних карток, бланків та інших документів, а також не здійснює продаж або безоплатне надання захищених носіїв особистих ключів.

Покрокова інструкція

«Як платнику податків повторно (дистанційно) сформувати сертифікати за електронним запитом онлайн?»

 

1. Для повторного (дистанційного) формування сертифікатів за електронним запитом необхідно зайти на офіційний інформаційний ресурс Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІДД ДПС (https://acskidd.gov.ua).

2. У лівому меню вибрати «Повторне (дистанційне) формування сертифікатів за електронним запитом».

3. Натиснути «За допомогою Користувача ЦСК».

4. «Зчитати діючий ключ».

5. Натиснути «Обрати» – вибираємо ключ «key-6.dat».

6. Вводимо пароль захисту ключа – «Зчитати».

7. Натиснути «Далі».

8. По замовчуванню створюється договір натиснути «Підписати та надіслати».

9. Створено новий ключ «key-6.dat».

10. Вводимо пароль захисту ключа.

11. Підтвердити пароль захисту ключа.

12. Натиснути «Сформувати» – «Зберегти».

Чи потрібно подавати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію, за об’єкти рухомого або нерухомого майна, які були отримані у спадок (подарунок) від члена сім’ї першого або другого ступеня споріднення?

   Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області повідомляє, що скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об’єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об’єкти декларування, і які відповідно до ПКУ є чи були платниками податків.
 

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування – це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою, визначеною п. 3 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ ПКУ, належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані (набуті) такою фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 01 січня 2021 року.
Порядок оподаткування доходу, отриманого платником податку на доходи фізичних осіб в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок нерухомого або рухомого майна визначено ст. 174 ПКУ, відповідно до п.п. «а» п.п. 174.2.1 п. 174.2 якої за нульовою ставкою оподатковуються об’єкти спадщини, що успадковується членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення.
При цьому об’єкти дарування подаровані платнику податку іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими розд. IV ПКУ для оподаткування спадщини (п. 174.6 ст. 174 ПКУ).
Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці/обдаровані, які отримали спадщину/дарунок.
Дохід у вигляді вартості успадкованого/отриманого у дарунок майна (у межах, що підлягає оподаткуванню, зазначається в річній податковій декларації про майновий стан та доходи, крім спадкоємців, які отримали у спадщину/дарунок об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб.
Таким чином, у разі якщо об’єкти рухомого або нерухомого майна були отримані у спадок (подарунок) від члена сім’ї першого або другого ступеня споріднення, то подавати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію платнику податків не потрібно за умови відсутності інших підстав для подання такої декларації. 

Декларування доходів громадян за 2021 рік

   З 1 січня 2022 року розпочато кампанію декларування доходів громадян одержаних у 2021 році. Податкова декларація про майновий стан і доходи подається громадянами за місцем своєї податкової адреси до 1 травня 2022 року. 

Громадяни зобов'язані подати річну декларацію про майновий стан і доходи, якщо протягом 2021 року отримували доходи з яких при їх нарахуванні чи виплаті податок не утримувався, але не є звільненими від оподаткування, а саме: 

• спадщина (дарунок) від осіб, які не є членами сім'ї першого та другого ступенів споріднення; 

• доходи від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу (обміну) власного майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам, тощо; 

• доходи від продажу інвестиційних активів, якщо їх вартість у 2021 році перевищує 3180 грн.; 

• іноземні доходи;

• нецільову благодійну допомогу, якщо її загальна сума у 2021 році перевищувала 3180 грн.; 

• дохід, отриманий як додаткове благо, якщо cума нарахованого або виплаченого доходу за 2021 рік більше ніж 1500,00 грн.; 

• інші доходи з яких не сплачено податок на доходи фізичних осіб. 

Cума податкового зобов’язання, зазначена в поданій річній декларації, сплачується громадянами самостійно до 1 серпня 2022 року. 

Також зазначаємо, що податкова декларація про майновий стан і доходи подається за вибором платника податків, в один із таких способів: 

а) особисто платником податків або уповноваженою на це особою; 

б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; 

в) засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронні довірчі послуги". 

У разі надсилання податкової декларації поштою, платник податку зобов'язаний здійснити таке відправлення на адресу відповідного контролюючого органу не пізніше ніж за п'ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації, а при поданні податкової звітності в електронній формі, - не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.

Подання податкових декларацій в електронній формі у режимі онлайн здійснюється через Електронний кабінет платника, вхід до якого здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua/, а також через офіційний вебпортал ДПС https://tax.gov.ua/. 

Подання документів засобами електронного зв’язку в електронній формі здійснюється платниками відповідно до норм ПКУ та Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557 (в редакції наказу Міністерства фінансів України від 01.06.2020 № 261). 

Через зазначений сервіс податкова декларація на отримання податкової знижки направляється до контролюючого органу з копіями первинних документів. Для цього платнику податків слід використати режим «Документ довільної форми». 

Слід зазначити, що завантаження документів у довільній формі (копій первинних документів) здійснюється єдиним файлом типу PDF із обмеженням розміру не більше 5 МБ. 

Одночасно зазначаємо, що фізична особа, яка має право скористатися податковою знижкою зобов’язана подати до контролюючого органу разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи копії платіжних та розрахункових документів, зокрема, квитанції, фіскальні чеки, прибуткові касові ордери, що ідентифікують надавача послуг і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх отримувача), а також копії договорів; довідку про отримані у звітному році доходи , тощо. 

Про проведення семінару

    У Кам’янка-Бузькій ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області проведено семінар з платниками податків, під час якого фахівці інспекції проінформували присутніх, що ДПС України на офіційному вебпорталі за посиланням https://tax.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/532077.html повідомляє про набуття чинності наказу Міністерства фінансів України від 03.09.2021 № 496 «Про затвердження Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб - підприємців, у тому числі платників єдиного податку» який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 02 листопада 2021 р. за № 1411/37033 (далі – Порядок № 496). 

Було наголошено, що Порядок № 496 не поширює свою дію на платників єдиного податку І групи. Із загального числа платників єдиного додатку ІІ – ІV груп, Порядок № 496 поширює свою дію виключно на платників, які здійснюють: 

- реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; 

- реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення; 

-реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. 

Разом з цим Порядок № 496 поширює свою дію на ФОП ІІІ групи єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ. 

У той же час Порядок № 496 встановлює обов’язок ведення обліку товарних запасів за місцем їх реалізації для ФОП, які використовують загальну систему оподаткування та здійснюють свою діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Під час заходу податківці в деталях розповіли про застосування реєстраторів розрахункових операцій і ведення товарного обліку платниками єдиного податку ІІ-ІV груп. Представники бізнесу дізнались про особливості застосування традиційного касового та програмного апаратів, як встановити і зареєструвати програмний реєстратор розрахункових операцій, про можливість безкоштовного отримання програмного забезпечення на вебпорталі Державної податкової служби України. Також присутніх проінформовано про хід кампанії одноразового добровільного декларування активів громадян, з яких не було сплачено належним чином податки, та кампанії декларування доходів, отриманих у 2021 році. Податкова амністія триватиме до 1 вересня 2022 року та має одноразовий і цілком добровільний характер, участь у ній, за умови сплати одноразового збору, передбачає легалізацію активів та надає звільнення від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності за вчинені порушення податкового та валютного законодавства. Під час зустрічі, було акцентовано увагу платників на проведенні кампанії Декларування 2021 та розглянуто питання щодо податкової знижки у 2022 році. 

 

 

 

Начальник

Кам’янка-Бузької ДПІ

Головного управління

ДПС у Львівській області                                                                                 Тарас ПЕЧОРА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть роботу апарату Жовтанецької сільської ради

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь