Жовтанецька громада
Львівська область, Львівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ДПІ інформує

Дата: 04.01.2022 16:52
Кількість переглядів: 284

Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інформує!

З 1 січня вводиться в дію нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи

  Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області звертає увагу платників податків – фізичних осіб, що з 1 січня 2022 року вводиться в дію нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація), яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17 грудня 2020 року № 783 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859», зареєстрованого в Мінюсті 28 грудня 2020 року за № 1295/35578 (далі – Наказ № 783). 

Нова форма декларації передбачає об’єднання звітності з податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), а також декларування частини прибутку контрольованої іноземної компанії (далі – КІК). 

Форма декларації в редакції наказу № 783 доповнена новими додатками: 

1) ЄСВ 1, ЄСВ 2 та ЄСВ 3 – для платників єдиного внеску самозайнятих осіб (крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування) та осіб, які сплачували добровільні внески, передбачені договором про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування; 

2) КІК – для платників, у яких виникає обов’язок декларувати прибутки КІК відповідно до п. 170.13 ст. 170 Податкового кодексу України. 

Разом з тим, п. 54 підрозділу Х Перехідних положень Податкового кодексу України встановлені особливості застосування положень про оподаткування прибутку КІК протягом перехідного періоду, а саме: першим звітним (податковим) роком для звіту про КІК є 2022 рік (якщо звітний рік не відповідає календарному року – звітний період, що розпочинається у 2022 році). 

Отже, за звітний період 2021 рік фізичні особи – платники податку додаток до податкової декларації КІК не заповнюють та не подають. 

  

ДПС створила покрокову відеоінструкцію «Як завантажити програмне забезпечення ПРРО Каса»

     Державна податкова служба України розробила покрокову відеоінструкцію щодо завантаження програмного забезпечення ПРРО Каса. 

На вебпорталі ДПС розміщено банер «Програмні РРО» з інформацією про ПРРО та дистрибутиви безкоштовного програмного РРО від ДПС – ПРРО Каса. 

Для завантаження програмного забезпечення перейдіть двічі за посиланням «Програмний реєстратор розрахункових операцій». 

Цей розділ банеру містить посилання на завантаження архіву з програмним забезпеченням для операційних систем Android та Windows та інформацію про вміст та призначення інших архівних файлів. 

Перейдіть за активним посиланням ПЗ для Android. Розпочнеться завантаження архіву. 

Після завершення завантаження архіву, його вміст скопіюйте до обраної теки. Ознайомтеся з керівництвом користувача. 

У керівництві користувача зазначається шлях розміщення електронного ключа та кваліфікованого сертифіката відкритого ключа касира для використання ПРРО Каса для Android. 

Для встановлення ПРРО Каса для Android скопіюйте файл PRRO.Pos.apk на пристрій (телефон, планшет, інший пристрій з операційною системою Android), після чого відкрийте його безпосередньо на пристрої. 

Після завершення встановлення на пристрій програмного забезпечення ПРРО Каса, його можна використовувати. 

Перейдіть за активним посиланням ПЗ для Windows. Розпочинається завантаження архіву. 

Після завершення завантаження архіву його вміст скопіюйте до обраної теки. Ознайомтеся з керівництвом користувача. 

Для встановлення програмного забезпечення ПРРО Каса для Windows запускається файл setup.exe. 

Після завершення встановлення на пристрій програмного забезпечення ПРРО Каса, його можна використовувати. 

Для входу в ПРРО Каса потрібно обрати теку, де розміщено електронний ключ та кваліфікований сертифікат відкритого ключа касира та ввести пароль до нього. 

 

ДПС розроблено відеоролик «Хто з ФОП застосовує РРО?»

Для зручності платників Державна податкова служба України розробила відеоролик «Хто з ФОП застосовує РРО?». 

У відео детально роз”яснюється: 

хто з фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку повинен застосовувати РРО/ПРРО з 1 січня 2022 року, на кого ці вимоги не поширюються, при яких розрахунках застосовується РРО. 

Про це та про переваги застосування РРО дивіться у відео

  

Про РРО і ПРРО на семінарі – тренінгу для платників податків

  У приміщенні Кам’янка-Бузької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області нещодавно було проведено семінар – тренінг «РРО для СПД 2022». Фахівці інспекції нагадали присутнім, що з 1 січня 2022 року фізичні особи – підприємці, за винятком ФОП 1 групи єдиного податку, при здійсненні розрахункових операцій за готівку повинні застосовувати РРО або ПРРО.На території сіл при продажу товарів ФОП можуть не застосовувати РРО, однак у цьому випадку обов’язковим є застосування Книги обліку розрахункових операцій та Розрахункових квитанцій. І з відповідями на питання щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій та програмних РРО платники податків можуть ознайомитися з матеріалів, розміщених на субсайті ДПС у Львівській області та в соціальних мережах Інтернету: 

Іnstagram – ГУ ДПС у Львівській області (tax_service_lviv) 

Telegram – ДПС у Львівській області (https://t.me/tax_service_Lviv

Facebook: https://www.facebook.com/tax.lviv

YouTube – ДПС у Львівській області 

(https://www.youtube.com/channel/ ДПС у Львівській області ) 

Cубсайт Територіальних органів ДПС у Львівській області: https://lv.tax.gov.ua/

 

 

До уваги ФОП – спрощенців!

   Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області звертає увагу, що фізичні особи – підприємці – платники єдиного  податку першої групивідповідно до положень Податкового кодексу звільнені від обов’язку застосовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО) та/або програмні реєстратори розрахункових операцій (ПРРО) при здійсненні господарської діяльності. Тобто зазначена категорія ФОП, яка здійснює виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на  ринках та/або провадить  господарську  діяльність з надання побутових послуг населенню, не використовує працю найманих осіб, з 01 січня 2022 року не застосовує РРО/ПРРО та не веде облік товарних запасів.

Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку другої,  третьої та четвертої груп згідно з вимогами Податкового кодексу з 01 січня 2022 року зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО при здійсненні розрахункових операцій незалежно від виду діяльності та обсягу доходу.

При цьому ФОП – платники єдиного податку, що здійснюють продаж  технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, а також платники єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ, зобов’язані вести облік товарних запасів, відповідно до вимог затвердженого Порядку ведення обліку товарних записів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, який затверджений наказом Мінфіну від 09.09.2021 №496.   

Звертаємо увагу платників податків!

Постановою КМУ від 23.12.2021 №1359 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 №1336» внесено зміни до постанови №1336, які визначають, що підприємці платники єдиного податку, що провадять роздрібну торгівлю на території села мають право здійснювати розрахунки без застосування РРО/ПРРО, але з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, крім випадків: 

- роздрібної торгівлі в торгівельних об’єктах, в яких здійснюється також  торгівля підакцизними  товарами; 

- дистанційної торгівлі, зокрема, торгівлі через Інтернет; 

- прийняття рішень сільськими  радами та радами ОТГ  про обов’язкове  застосування на  території  села РРО/ПРРО.  

 

Державні гарантії для тих, хто скористається податковою амністією

  Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інформує, що суб’єктам одноразового добровільного декларування надаються певні гарантії, зокрема: 

не проводиться податкова перевірка джерел отримання декларантом чи фізичною особою доходів, за рахунок яких було одержано (набуто) задекларовані таким декларантом активи; 

декларації, а також відомості, що містяться в них, не можуть бути використані в розслідуваннях та/або перевірках стосовно декларанта, а також як докази у кримінальних провадженнях, справах про адміністративні правопорушення, цивільних та адміністративних справах; 

відомості, що містяться у відповідних деклараціях та доданих до них документах, є конфіденційною інформацією та не підлягають розголошенню без письмової згоди декларанта, крім випадків, коли це прямо передбачено законами або рішенням суду; 

декларація підлягає лише камеральній перевірці у спеціальному порядку (виявлення арифметичних та логічних помилок). Таким чином, податковими органами не проводяться документальні перевірки, що свідчить про відсутність фіскальної складової; 

звільнення від сплати військового збору; 

до декларанта, який сплатив у повному обсязі збір з одноразового декларування у встановленому порядку,  не можуть застосовуватися заходи забезпечення кримінального провадження, запобіжні заходи, не можуть вчинятися слідчі (розшукові) дії у кримінальному провадженні у зв’язку з придбанням, створенням, одержанням, використанням зазначених в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації активів за будь-який період до 01 січня 2021 року, а також не можуть розпочинатися провадження у справах про адміністративні правопорушення за порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи. 

 

 

 

Начальник

Кам’янка-Бузької ДПІ

Головного управління

ДПС у Львівській області                                                                                 Тарас ПЕЧОРА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть роботу апарату Жовтанецької сільської ради

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь