Жовтанецька громада
Львівська область, Львівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Вітаємо з 85-літнім ювілеєм відомого письменника Левка Воловця!

Дата: 18.09.2021 14:16
Кількість переглядів: 667

Фото без описуСьогодні, 18 вересня 2021 , 85-літній ювілей святкує Воловець Левко Іванович, поет, літературознавець, член Національної спілки письменників України, освітянин, багаторічний директор школи села Колоденці.

До ювіляра із теплими словами привітань   завітали представники Жовтанецької сільської ради, Відділу освіти Жовтанецької сільської ради та рідної Колоденецької ЗОШ І-ІІ ступенів

Зичимо ювіляру безмежної творчої наснаги, довголіття та душевного спокою. Нехай кожна хвилина дарує світло, натхнення і радість життя.

З роси і води! Многая літа!

Довідка:
Народився Лев-Григорій Іванович 18 вересня 1936 року в селі Велика Вільшаниця (Золочівщина) у сім'ї Івана та Ольги Воловців. Батько Іван Григорович Воловець був учасником Першої світової війни. Вибухом гранати йому обірвало ноги, лікувався у Відні, там опанував німецьку мову, яку викладав приватно.

У родині було четверо дітей: Володимир, Ірина, Галина і Левко. Завдяки батьковій підготовці, усі починали ходити до школи з другого класу. Старший брат Володимир продовжував навчання у Золочівській гімназії, був учасником УПА, загинув у 1944 під час облави. У 1947 сестру Ірину засудили на 10 років ув'язнення за співпрацю з УПА.

Левко вступив до Львівського університету у 1955 році, але 1959 виключений за читання забороненої літератури, ведення «нездорових розмов» про угорські події 1956 та становище в Україні.

Після закінчення одружився з Галиною Іларіонівною Філик, працював на заводі, згодом — директором восьмирічної школи у с. Колоденці Кам'янко-Бузького району, у цьому ж селі проживає і зараз.

Поетом треба народитися, щоб світ людей бачити особливо художньо, по-своєму. У Левка Воловця поетичне бачення світу доброзичливе й водночас вимогливо критичне, а вірші високодуховні й патріотичні, його лірика людяна і щира. А шлях до усвідомлення поетом свого покликання був тривалий і складний.

Мальовниче село Колоденці Жовтанецької територіальної громади  зі своїм шанованим учителем-поетом отримало всеукраїнське визнан­ня на літературній мапі України.



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть роботу апарату Жовтанецької сільської ради

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь