Жовтанецька громада
Львівська область, Львівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інформує!

Дата: 22.04.2021 09:55
Кількість переглядів: 1336

Фото без описуКам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області нагадує, що кампанія декларування доходів громадян, одержаних у 2020 році, стартувала в Україні з 1 січня 2021 року.

Для громадян, які зобов’язані подавати декларацію про майновий стан і доходи, термін подання декларації - до 01 травня року, що настає за звітним. Останній день – 30.04.2021.

Декларація подається до контролюючого органу за своєю податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними

Громадяни самостійно до 1 серпня 2021 року зобов’язані сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену в поданій податковій декларації за 2020 рік.

Актуальні питання декларування громадянами доходів, отриманих у 2020 році під час сеансу телефонного зв’язку “гаряча лінія”

Нещодавно начальником  Кам’янка-Бузької ДПІ ГУ ДПС в Львівській області Тарасом Печорою проведено гарячу телефонну лінію щодо декларування громадянами доходів, отриманих у 2020 році.

Наводимо деякі запитання та відповіді на них.

Які граничні строки подання декларації про майновий стан і доходи за звітний 2020 рік та граничний строк сплати податкових зобов’язань?

Для громадян, які зобов’язані подавати декларацію про майновий стан і доходи, термін подання декларації - до 01 травня року, що настає за звітним. Останній день – 30.04.2021.

Граничний строк сплати податкових зобов’язань, визначених у податковій декларації про майновий стан і доходи за 2020 рік, 2 серпня 2021 року.

Для фізичних осіб, які декларують право на податкову знижку, термін подання - по 31 грудня включно наступного за звітним роком. Останній день – 31.12.2021.

У яких випадках у громадянина виникає обов’язок подання декларації про майновий стан і доходи?

Обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає при отриманні:

доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини або договору дарування, за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір тощо;

доходів від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відноситься, зокрема, дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року, а також дохід від операцій з цінними паперами;

іноземного доходу;

та в інших, передбачених Податковим кодексом України випадках.

Разом з тим, обов’язок фізичної особи-платника податку на доходи фізичної особи щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи:

від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених ІV розділом Податкового кодексу України;

від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до цього розділу не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок  та військовий збір;

у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 Податкового кодексу України.

Чи має право платник податку включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу за наслідками звітного податкового року фактично здійснені ним витрати у вигляді суми коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої освіти у разі відсутності договору про навчання?

З метою використання права на податкову знижку у зменшення оподатковуваного доходу за наслідками звітного податкового року платник податку може включити фактично здійснені ним витрати у вигляді суми коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, підтверджені відповідними документами, зокрема, копією договору, що ідентифікує заклад освіти – надавача послуг і здобувача освіти – отримувача послуг (його законного представника) та/або юридичну чи фізичну особу, яка здійснює оплату.

При цьому в договорі про навчання повинно бути зазначено прізвище, ім’я та по батькові особи, яка буде безпосередньо навчатися.

Чи включаються до складу податкової знижки витрати, понесені фізичною особою на лікування за наслідками 2020 року?

Станом на 01 січня 2021 року закон про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування чинності не набрав, тому податкова знижка по витратах, понесених платником податку на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника податку або члена сім’ї першого ступеня споріднення, за наслідками 2020 року платникам не надається.

Податківці ознайомлюють платників з електронними сервісами ДПС

Про електронні сервіси ДПС, які створені для зручності платників податків при спілкуванні з податковою службою, розповіли нещодавно працівники Кам’янка-Бузької ДПІ на зустрічі з підприємцями та громадянами.

Як зазначили фахівці ДПІ, електронні сервіси ДПС забезпечують дистанційне спілкування платників з податковою та значно спрощують отримання адміністративних послуг, довідок, подання звітності. Крім цього, за словами посадовця, податкові новини та іншу корисну інформацію платники можуть знайти на офіційній сторінці ДПС у соціальній мережі Facebook та на Telegram-каналі.

Під час зустрічі були розглянуті питання застосування програмних РРО, зокрема роз'яснено порядок їх реєстрації та вимоги щодо застосування.

Також податківці пояснили, як отримати електронний цифровий підпис, як отримати довідку про доходи, не відвідуючи податкову, дізнатися про майнові податки та як сплати їх онлайн, або як за допомогою електронних сервісів перевірити свого бізнес-партнера.

Більш детально фахівці розповіли про новий електронний сервіс «InfoTAX», який дає можливість платникам податків отримувати інформацію в режимі реального часу про стан розрахунків з бюджетом, реєстраційні та облікові дані, про результати обробки документів, про строки подання звітності та сплати податків. 

Наприкінці зустрічі податківці нагадали, що триває деклараційна кампанія. Зокрема, зазначили, що громадяни, які отримали доходи у 2020 році не від податкових агентів, повинні надати податкову декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня 2021 року, і подати її можна через Електронний кабінет.

 

Адміністративні послуги податкової можна отримати онлайн

 

У Кам’янка-Бузькій ДПІ відбулася зустріч з платниками податків, де наголошено, що у Центрі обслуговування платників можна отримати адміністративні послуги, а саме: подавати звіти та документи вхідної кореспонденції, отримувати консультації, навчитися роботі в Електронному кабінеті або використовувати електронні сервіси Державної податкової служби.

Як зазначають податківці, що на сьогодні в умовах карантину, як ніколи актуальним постає питання використання всіх можливостей електроних податкових сервісів. Слід зазначити, що вже багато адміністративних послуг можна отримати через Електронний кабінет платника, і цей перелік з кожним оновленням розширюється. Крім того, на порталі «Дія» можна отримати електроні документи, які раніше видавалися тількі в примішенні податкової.

Треба звернути увагу, що нещодавно відбувся запуск чату в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі та в месенджерах – viber та telegram, за допомогою якого платники податків мають можливість оперативно отримати від Контакт-центру ДПС відповіді на запитання, що належать до компетенції податкової служби. А підписавшись на офіційні сторінки https://www.facebook.com/tax.lviv, https://www.facebook.com/TaxUkraine, https://t.me/tax_gov_ua, https://t.me/infoTAXbot, можна знайти все про електронні сервіси, новини, переглянути анонси, отримати роз’яснення або іншу корисну інформацію.

 

Деклараційна кампанія 2021: надаєте нерухомість в оренду – задекларуйте дохід!

Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області нагадує, що до 01 травня 2021 року триває деклараційна кампанія 2021.

Фізичні особи, які надають нерухомість в оренду і отримують дохід, зобов’язані сплачувати податки.

Так, кожен громадянин, який не є самозайнятою особою і надає в довгострокову (або подобову) оренду нерухоме майно, зокрема квартиру, будинок чи кімнату, має подати податкову річну декларацію про майновий стан і доходи та сплатити з отриманого доходу податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) у розмірі 18 % та 1,5 % військового збору.

Під час нарахування доходу фізичній особі від надання нею в оренду об’єктів нерухомості, необхідно враховувати розмір орендної плати, зазначений у договорі оренди, який має бути не меншим, ніж мінімальна сума орендного платежу за повний чи неповний місяць оренди.

Якщо договір оренди об'єктів нерухомості посвідчувався нотаріально, нотаріус зобов'язаний надіслати інформацію про такий договір контролюючому органу за податковою адресою платника ПДФО – орендодавця.

За порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації нотаріус несе відповідальність, передбачену законом за порушення порядку та/або строків подання податкової звітності.

Суб'єкти господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов'язану з наданням послуг з оренди нерухомості (ріелтери), зобов'язані надіслати інформацію про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди) про оренду нерухомості до контролюючого органу за місцем своєї реєстрації в строки, передбачені для подання податкового розрахунку.

За порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації ріелтер несе відповідальність, передбачену законом за порушення порядку та/або строків подання податкової звітності.

 

Щоб пеня і штрафні санкції не нараховувались, основну суму боргу необхідно сплатити до 10 червня 2021 року

Можливість скасування платнику податків штрафних санкцій та пені, які мають застосовуватися при виникненні податкового боргу, передбачено змінами, внесеними до Податкового кодексу України.

Для того, щоб скористатися такою можливістю, платнику податків необхідно:

- написати до контролюючого органу заяву;

- сплатити до 10 червня 2021 року основну суму податкового боргу;

- не допускати виникнення нових податкових боргів з поточних зобов’язань.

За умови виконання платником перелічених умов, штрафні санкції і пеня, що залишилися несплаченими, будуть скасовані у порядку визначеному для списання безнадійного податкового боргу.

Подати до податкової служби заяву платник податків може скориставшись послугами Електронного кабінету (https://cabinet.tax.gov.ua). За допомогою Електронного кабінету платник також може перевірити і стан розрахунків з бюджетом, зокрема, дізнатися про наявність у нього податкового боргу.

 

 

 

 

Начальник

Кам’янка-Бузької ДПІ

Головного управління

ДПС у Львівській області                                                                                        Тарас  ПЕЧОРА

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть роботу апарату Жовтанецької сільської ради

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь