Жовтанецька громада
Львівська область, Львівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

6 березня - 129 річниця від дня народження славного уродженця села Жовтанці Юрія Полянського!

Дата: 06.03.2021 17:14
Кількість переглядів: 813

6 березня 1892р. народився у Жовтанцях Юрій Полянський.
Від часу, коли наше село вперше згадується в історичних документах,  очевидно, єдиний його уродженець, який сягнув вершин  науки і здобув світове визнання.
  Учений-географ, геолог, археолог, активний громадський діяч, педагог жив у  такий , час коли бути українцем в Україні і працювати для розвою своєї держави було загрозливо. Тому вимушена еміграція в чужі краї на довгі роки викреслила його ім'я з пам'яті на рідній землі.


   Сьогодні постать славного уродженця Жовтанців відкривається кожному, хто не байдужий до історії рідного краю, хто свідомий того, наскільки важливо берегти пам'ять про минуле, бо ми без нього -- як дерево без коренів. Зрештою, дорогі мої краяни,  пишатися , що і на цій землі, де ходимо ми з вами, народився той , хто достойний поваги всього українства.
   Життя Ю.Полянського, його праця гідні подиву. І нам належить ще відкрити це, вивчити і передати нащадкам.
   Повертаємо із небуття славну  постать свого односельця Ю.Полянського. відкриваємо для себе видатного ученого-географа, педагога, громадського діяча, патріота, людину.
    Безперечно, вражало, наскільки це була активна і діяльна особистість, починаючи зі студентської лави і аж до найвищих наукових досягнень.
   Після закінчення філософського факультету Віденського та Львівського університетів потрапив у вир Першої світової війни спочатку в австрійську армію, потім старшиною в УГА, став одним із засновників Української військової організації(УВО), викладав географію, історію, іноземні мови в Академічній гімназії у Львові, в Українському вільному університеті ( був також одним із його засновників). Був одним із улюблених викладачів студентської громади(про що свідчать спогади випускників). Далі - директор природничого музею НТШ, дослідник Поділля, автор перших наукових праць з геології та геоморфології Галичини, автор перших підручників з географії України, дійсний член НТШ, активний учасник українських і міжнародних з'їздів і конгресів природознавців, етнографів, географів, позаштатний геолог Державного інституту у Варшаві. Після захисту дисертації - доктор філософії у ділянці географії, геолог-топограф Державного бюро меліорації Полісся у Бресті, інспектор середніх шкіл м. Львова, професор антропології у Богословській греко- католицькій академії у Львові, завідувач кафедри географії Львівського університету ім. І.Франка, професор, бургомістр ( мер) м Львова. Вимушена еміграція  і знову велика праця. У Мюнхені Ю.Полянський - професор геології в університеті ООН для переміщених осіб, професор Українського вільного університету, геолог-асесор Дирекції національної геології і мінералогії Аргентини  в Буенос- Айресі, титулований професор і консультант національного університету В Буенос- Айресі, лауреат Національної премії з геології. 
   І це не повний перелік його заслуг перед вітчизняною і світовою наукою.
   Пишаймося!
   А найбільшою мрією Ю. Полянського була вільна Україна. Своїм дітям і онукам заповідав він поїхати в Україну, у Жовтанці і вклонитися рідній землі. 
   Заповіт свого діда любити рідну землю, вчитися і вчити своїх дітей, бо "тоді будуть з вас люди" привезла нам його онука пані Христина, яка вперше приїхалав Україну минулої осені. До речі вона й "розворушила" нас до праці щодо достойного вшанування пам'яті Ю.Полянського. За її сприяння було відкрито пам'ятну дошку на географічному факультеті ЛДУ ім. І.Франка. 
  Маємо пропозицію присвоїти школі ім'я славного уродженця Жовтанців, назвати його ім'ям одну з вулиць. Сподіваємося, її підтримає  сільська громада.

Олена Денисюк,

вчитель Жовтанецького опорного ЗЗСО


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть роботу апарату Жовтанецької сільської ради

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь