Жовтанецька громада
Львівська область, Львівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЛОДА запропонувала підвищити штрафи паліям сухої трави у 200 разів

Дата: 27.03.2020 16:25
Кількість переглядів: 949

Департамент екології та природних ресурсів Львівської ОДА звернувся до уряду з пропозицією збільшити найменший штраф за спалення сухої трави до 42 тисячі гривень.

Відповідний законопроєкт “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення боротьби з самовільним випалюванням сухої рослинності та її залишків та захисту навколишнього природного середовища)”, з підписом голови Львівської ОДА Максима Козицького, вже направили Прем’єр-міністру та парламентарям.

“Торік на Львівщині зафіксували понад тисячу пожеж на загальній площі понад 500 гектарів. За день тільки в Жовківському районі пожежники виїжджали гасити поля 19 разів! Наразі закон передбачає штраф для палія – від 170 до 340 грн, а для посадових осіб від 850 до 1190 грн. Проте зловити порушника на місці підпалу дуже важко. Інформаційні кампанії не допомагають. Тому наші фахівці з департаменту екології та природних ресурсів, екологи Львівщини та юристи напрацювали комплексні зміни до закону. Ми скерували їх прем’єру та парламенту”, – розповів заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод.

Також пропонується розширити коло осіб, які можуть складати протоколи за такі порушення і штрафувати не тільки паліїв, а й землевласників, орендарів та посадовців, які могли, але не зупинили порушників.

 

 

 

Від початку цього року на Львівщині сталося вже більше 300 пожеж на площі понад 100 га! Притягувати до відповідальності порушників має право наразі лише:

  • Державна екологічна інспекція України та її територіальні органи,
  • громадські інспектори з охорони довкілля,
  • єгері та посадові особи користувачів мисливських угідь, уповноважених на охорону державного мисливського фонду.

“Ми пропонуємо підвищити штрафи, розширити коло осіб, які можуть складати протоколи про адміністративні правопорушення за випалювання сухої трави, а також штрафувати не тільки паліїв, а й тих, хто міг, але не зробив нічого для запобігання правопорушенням у межах своїх повноважень”, – зазначив директор департаменту екології та природних ресурсів Руслан Гречаник.

Штрафи вимагають збільшити від 42040 грн до 63060 грн для громадян, і від 84080 грн  до 105100 грн для посадових осіб.

“42 тисячі – це не 170 гривень. Погодьтеся! Наразі штрафи є замалі, на місці ніхто нікого зловити не може, а за бездіяльність посадових осіб чи власників поля – також нічого законами не передбачено. Відповідальність має лягати на всіх, бо зараз і про тих, хто підпалює, знає чи не кожен у селі. Всі сусіда жаліють, а насправді покривають злочинця. Тому треба негайно щось змінювати”, – додає Юрій Холод.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть роботу апарату Жовтанецької сільської ради

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь