Жовтанецька громада
Львівська область, Львівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Представники Жовтанецької ОТГ взяли участь у круглому столі «Децентралізація vs деінституалізація. Що заважає впровадженню і розвитку соціальних послуг та захисту дітей в громадах»

Дата: 01.11.2019 14:08
Кількість переглядів: 492

Фото без опису31 жовтня, Христина Яцушко та Уляна Щекун, працівники відділу надання соціальних послуг населенню Жовтанецької сільської ради взяли участь у круглому столі на тему «Децентралізація vs деінституалізація. Що заважає впровадженню і розвитку соціальних послуг та захисту дітей в громадах», який відбувався у місті Києві. Захід відбувся за сприяння проекту «Медійна програма в Україні», яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.


Останнім часом українське суспільство, здається, не встигає переводити дух від повідомлень про жахливі випадки насильства над дітьми – в біологічних, в прийомних сім’ях, в закладах, в яких з тих чи інших причин опиняються діти. Кожен з таких прикладів (один з останніх – жорстоке поводження з дітьми в Центрі соціально-психологічної реабілітації дітей «Світанок») наочно демонструє: за всі роки незалежності ми так і не змогли навести лад в сфері захисту дитини, і постійно вдаємося до «гасіння» наслідків, замість того, щоб намагатись усунути причини і більше приділяти уваги превенції, і мінімізувати ризик потрапляння до інституцій дітей з сімей, які з тих чи інших причин опинилися в складних життєвих обставинах.
Здавалося б, з децентралізацією з'явилась можливість переглянути та змінити існуючу систему. Однак захисту прав дитини і блоку соціальних послуг зокрема в процесі децентралізації не було приділено достатньо уваги, не визначено, до кого мають перейти повноваження райдержадміністрацій в соціальній сфері, які незабаром мають бути розформовані. Між тим, в більшості громад сьогодні відсутні як необхідна для цього інфраструктура, так і фахівці.
Під час круглого столу у форматі hard-talk були обговорені питання теперішнього захисту прав дітей громадах, а також кроки, які потрібно було б зробити для узгодження процесів децентралізації та деінституалізації на місцях.
«Сьогодні в Україні в інтернатних закладах виховання знаходиться близько 100 тис. дітей. 92% з них мають батьків. Це неправильно. Дітей потрібно забирати в сім’ї – щоб вони виховувалися в нормальних умовах і були готовими до життя в соціумі», - заявив заступник міністра соціальної політики Олег Коваль.
Після призначення нового уряду круглий стіл «Дзеркала тижня» та «Internews» став першим спільним обговоренням проблеми представниками влади, експертами у сфері захисту прав дитини та практиками – представниками ОТГ. Результатом стала домовленість про нову таку зустріч з метою обговорення з експертами проблемних питань та спільних напрацювань найкращих рішень.

На заході окрум наших спеціалістів: начальник відділу надання соцпослуг Христина Яцушко та спеціаліст 1 категорії Уляна Щекун,  були присутніми представники Міністерства соціальної політики – головного актора в проведенні реформи деінституалізації в Україні (заступник міністра соціальної політики по зв’язкам з регіонами і доступності соціальних послуг на місцях Олег Коваль та радник міністра соціальної політики з питань аналізу мережі закладів соціальної сфери, якості та доступності соціальних послуг, а також напрямку інституційного догляду та виховання дітей Наталія Кириченко); експерти в сфері захисту прав дитини з неурядових міжнародних та національних організацій: керівник програм захисту дітей Дитячого фонду ЮНІСЕФ Наіра Аветисян; національний програмний директор «СОС. Дитячі містечка – Україна», голова правління «Української мережі за права дитини» Дар’я Касьянова; експерт програми USAID «Добре» з питань захисту прав дитини Людмила Волинець; керівниця в ГО «Соціальна синергія» Маріанна Онуфрик; регіональна директорка міжнародної організації «Надія та житло для дітей» Галина Постолюк, виконавчий директор «Української мережі за права дитини» Світлана Клочко;; начальниця служби у справах дітей Бобринецької міської ОТГ (Кіровоградська область) Наталія Горецька; начальник служби у справах дітей КМДА Валерій Танцюра; IREX/PULSE (Програма місцевого самоуправління «Політика для України» - керівник програми Тетяна Деменьтева та асистент Ганна Будішевська; експерт з комунікацій УКМЦ програма «Добре» Ганна Коломієць; керівник проекту «Благополуччя дітей» Олена Шипіленко та інші.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть роботу апарату Жовтанецької сільської ради

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь