Жовтанецька громада
Львівська область, Львівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ТОП-33 прізвищ жителів Жовтанецької ОТГ

Дата: 09.08.2019 15:39
Кількість переглядів: 5954

Фото без описуУ Жовтанецькій ОТГ проживає біля 9 тисяч жителів, які мають понад 500 різних прізвищ. Є поширені прізвища, які носять дуже багато жителів, а є і прізвища які мають лиш одиниці. Абсолютним лідером у нашій громаді є прізвище «Вихопень», яке носять більше 400 жителів нашої громади. Також цікавим фактом є те, що у селі Якимів кожна четверта людина має прізвище «Кук».

 Проаналізувавши усі прізвища, наводимо вам ТОП-3 прізвища у кожному селі Жовтанецької ОТГ

Село Жовтанці та село Ставники

1 місце- «Вихопень»

2 місце- «Кравець»

3 місце –«Ширий/Шира»

Село Велике Колодно

1 місце- «Лоза»

2 місце- «Павлусь»

3 місце –«Олійник»

Село Колоденці

1 місце- «Кушка»

2 місце- «Вихопень»

3 місце –«Андрушків»

Село Печихвости

1 місце- «Кулина»

2 місце- «Гнатів»

3 місце –«Вовк, Левицький»

Село Вихопні

1 місце- «Вихопень»

2 місце- «Пшик»

3 місце –«Ширий/Шира»

Село Новий Став

1 місце- «Гренюх»

2 місце- «Лоза»

3 місце –«Поворозник»

Село Горпин

1 місце- «Гнатів»

2 місце- «Катарина»

3 місце –«Бойцун»

Село Честині

1 місце- «Мазуркевич»

2 місце- «Коваль»

3 місце –«Войтків»

Село Вирів

1 місце- «Михайлюк»

2 місце- «Стефанишин»

3 місце –«Якимович, Юрків»

Село Якимів

1 місце- «Кук»

2 місце- «Палиг»

3 місце –«Стефанишин»

Село Грабовець

1 місце- «Вихопень»

2 місце- «Царик»

3 місце –«Кравець»

Довідково:

Детальніше про українські прізвища -- Наталія Рульова, кандидат філологічних наук, доцент кафедри історії та культури української мови Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича. -- Прізвища -- як вони з’явились? -- З давніх-давен наші предки давали своїм дітям різні імена, щоб їх розрізняти. Коли чисельність населення зросла, стало багато людей з однаковими іменами. Тож люди придумували собі прізвиська. До прикладу, жили в одному селі три Івани. Один Іван працював ковалем, тож його прозивали Іван Коваль. Другий Іван жив за церквою -- і його назвали Зацерковний. Третій Іван був дуже високим, тож і кликали Високим. Ось так, ознаки, за якими можна було розрізнити людей, лягали в основу прізвиськ, а потім і прізвищ.

Найпопулярніші в Україні прізвища, що походять від професій. Це Мельник, Швець, Кравець, Боднар і похідні -- Мельничук, Кравченко, Боднаренко тощо.

-- Ведмідь, Вовк, Заєць, Лисиця. Чому так багато прізвищ, які походять від назв тварин?

-- Навмисне давали прізвиська, які походять від страшних та грізних тварин, яких боялися. Усе для того, щоб відвернути нечисту силу. Звідси й походять прізвища Вовк, Ведмідь. А якщо хотіли підкреслити розум чи хитрість, то називали Сова, Лисиця. Прізвисько ще давали людям, схожим на відповідну тварину зовнішньо чи характером, наприклад, Заєць, бо боягуз. Так само є багато прізвищ, що походять від рослини -- їх або використовували в їжу, або жили поблизу від них, або були чимось схожими на ці рослини. Як от Дуб, Калина.

-- Цікаво!

-- Придумуючи прізвисько, звертали увагу на все і виокремлювали щось найпримітніше. Ось, до прикладу, перелік прізвищ, які походять від зовнішнього вигляду -- Білий, Нечупара. А від звичок чи яскравих ознак характеру -- Бабій чи Мовчан. За знаряддями праці, які використовував чи виготовляв предок -- Кочерга, Лопата; одягу, який одягав чи шив -- Чоботенко; харчів, які вміло готував чи любив їсти -- Мамалига, Борщ, Голубець Цікаво, що прізвища Козак, Козаченко, Козакевич можуть походити або від предка-козака або ж від слова "тарган", якого теж колись називали “козаком”. А закінчення -ук, -енко може вказувати, що це прізвище дали синові. Наприклад, Іванчук -- син Івана, Тимошенко -- син Тимофія, Пономаренко -- син пономаря, Шевченко -- син шевця, Порошенко -- пішло від слова порох, йомвірно, малось на увазі -- син того, хто мав справу з порохом.

До речі, практично усі прізвища, що складаються з двох основ, теж походять від козаків. Це такі як Гонихмара, Непийвода, Варивода тощо.

-- Понад 22 тисячі українців, згідно з даними онлайн-карти прізвищ, мають прізвище Середа, 376 українців -- Неділя. А як виникли прізивща на честь днів тижня?

-- Якщо прізвище -- це день тижня, то ваш предок, скоріш за все, народився саме в цей день.

-- А коли оте прізвисько, про яке ви розповідаєте, врешті стало офіційним прізвищем?

-- Коли виникла потреба передати спадок. Тож із 30-х років ХІХ століття прийняли право, за яким ці прізвиська офіційно стали прізвищами.

-- Чи можна з прізвищем асоціювати звідки родом людина?

-- Так. За закінченнями прізвищ можна говорити про регіон походження. До прикладу, для західних регіонів притаманні прізвища з закінченнями -ук, -юк, -ів, як-от Вінтонів, Кравчук, Романюк. У східних регіонах дуже поширене закінчення -енко: Литвиненко, Порошенко, Гончаренко.

-- Яка наука вивчає прізвища? До якого спеціаліста можна звернутися, щоб розшифрувати походження свого імені і прізвища?

-- Загалом наука про походження власних назв називається ономастика. А походженням прізвищ та імен вивчає антропоніміка.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть роботу апарату Жовтанецької сільської ради

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь