Жовтанецька громада
Львівська область, Львівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Делегація з Австрії поклали квіти до монументу на австро-угорському військовому кладовищі, що у селі Жовтанці

Дата: 14.05.2019 21:23
Кількість переглядів: 819

Фото без опису14 травня австро-угорське військове кладовище 1914-1918, що поблизу села Жовтанці відвідали представники організації "Австрійський Чорний Хрест" з Австрії та діти, внуки учасників Першої світової війни.

   Голова Жовтанецької громади, Ярослав Деркач, від імені громади привітав представників у Жовтанецькій громаді та наголосив, що ми повинні берегти і шанувати могили жертв воїн різних часів. Адже вже немає в живих очевидців Першої світової війни, немає на цьому світі і її ровесників. Залишились історія, архівні документи і могили. Можна перекрутити історію, можна знищити документацію, й могили, як свідки тих часів, можуть позаростати бур'янами, але пам'ять про ті часи не можна знищити. І нам-українцям потрібно навчитися пам'ятати і про своїх, тепер вже новітніх героїв, які віддають чи віддали життя за свою державу та народ, щоб і їхні могили були доглянуті, а в серцях жевріла щира молитва до Бога і вічна пам'ять про них.

Час не в змозі подолати людську пам'ять і навіть століттю не під силу побороти її. Бо пам'ять,  яка у своєму підгрунті має ще  й глибоку пошану до національного минулого, а також людську гідність, просто незборима.

Вічна пам'ять безсмертю воїнів, які кличуть на подвиги живих!

Довідково

У 2017 році вілбулася реконструкція військового кладовища, на якому разом із солдатами австро-угорської армії також поховані німецькі та російські солдати, відбулася за ініціативи «Спілки Імператорських стрільців Тіроля 1921» («Kaiserschützenbund Tirol 1921»). У цьому історичній спілці допомагали об’єднання «Австрійський чорний хрест», яке піклується про військові цвинтарі, керівництво Жовтанецької ОТГ, громада с. Жовтанці. Цвинтар відкрили керівник спілки Ганс-Петер Гертнер та сільський голова Жовтанецької ОТГ. У присутності місцевих мешканців, членів «Спілки Імператорських стрільців Тіроля 1921» у традиційній уніформі стрільців імператорської армії, а також делегації Української академії сухопутних військ та гарнізону Львова.

Тірольські стрільці, що імператорським указом 1917 р. були перейменовані на імператорських стрільців, вважалися елітою австро-угорської армії. Головною особливістю цих солдатів була їхня підготовка для ведення бою в умовах високогір'я. З осені 1914 року до літа 1915 року солдати трьох імператорських стрілецьких полків та кінний імператорський стрілецький полк брали участь у боях по всій території Галичини. Майже 6000 з них загинули у цих боях та, в основному, поховані там. «Спілка Імператорських стрільців Тіроля 1921», заснована у 1921 році, з місцевими осередками у Північному та Південному Тіролі, а також у Вельштіролі, взяла на себе місію збереження традицій та історії трьох імператорських стрілецьких полків та кінного імператорського стрілецького полку, вшановуючи у такий спосіб пам'ять про цих легендарних високогірних воїнів – попередників Високогірних військ Австрійських Збройних Сил. З 2017 року «Спілка Імператорських стрільців Тіроля 1921» є традиційною асоціацією Шостого піхотного батальйону (Jägerbataillon 6) Австрійських Збройних Сил.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть роботу апарату Жовтанецької сільської ради

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь