Жовтанецька громада
Львівська область, Львівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

У Народному домі села Велике Колодно зустрілися депортовані українці, їх внуки та діти із села Мацьковичі Республіки Польща

Дата: 19.03.2019 16:52
Кількість переглядів: 1603

Фото без опису

У неділю 17 березня 2019 року у Народному домі села Велике Колодно відбулася перша неформальна, але офіційна зустріч депортованих українців та їх дітей і внуків, вихідців із села Мацьковичі, що за 7 км від Перемишля і від річки Сян. 

Перші акорди гадамської пісні викликали нестримні сльози у присутніх, адже у серцях їхніх защеміли спогади про рідну землю... Перед присутніми виступили автор книги "Село з Надсяння" Роман Грицевич, голова Жовтанецької ОТГ Ярослав Деркач, Надія Шостак, народний артист України Богдан Козак, а також очевидці тих подій, люди, які розповіли кожен свою історію, історію своєї родини, спогади й печалі. 

Люди ще довго не могли розійтись по домівках, не могли наговоритись, назгадуватись... 

Ця зустріч була першою, але точно не останньою...

Станем браття в бій кривавий від Сяну до Дону...!!! Надсяння... Підсяння... Лемківщина... Холмщина... Усе Закерзоння!!! ... споконвіку етнічна земля українського народу! Народу, який любить свою землю, свої ліси, поля, сади, гори і рівнини, любить свій народ і Україну, свої звичаї і традиції, музику і танці, культуру, віру, мову... Вони жили, працювали, навчалися, любили, народжували, виховували, відходили у вічність... Наші предки... А що далі? Далі за підписами кількох кривавих диктаторів почалося...

Депортація 1944—1946

Протягом цих двох років, за даними польських джерел, близько пів мільйона українців було депортовано до території сучасної України (тоді — УРСР у складі СРСР) на підставі Люблінської угоди «Про евакуацію українського населення з території Польщі і польських громадян з території УРСР».

За офіційними даними якої до УРСР вивезено 122 452 українських родин (близько мільйона осіб)  або 96,8% всіх українців Польщі. ????

 Згідно з умовами радянсько-польського договору від 16.08.1945  ці споконвічні українські землі увійшли до складу Польської Народної Республіки.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть роботу апарату Жовтанецької сільської ради

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь