Жовтанецька громада
Львівська область, Львівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

У Народному домі села Велике Колодно зустрілися депортовані українці, їх внуки та діти із села Мацьковичі Республіки Польща

Дата: 19.03.2019 16:52
Кількість переглядів: 1649

Фото без опису

У неділю 17 березня 2019 року у Народному домі села Велике Колодно відбулася перша неформальна, але офіційна зустріч депортованих українців та їх дітей і внуків, вихідців із села Мацьковичі, що за 7 км від Перемишля і від річки Сян. 

Перші акорди гадамської пісні викликали нестримні сльози у присутніх, адже у серцях їхніх защеміли спогади про рідну землю... Перед присутніми виступили автор книги "Село з Надсяння" Роман Грицевич, голова Жовтанецької ОТГ Ярослав Деркач, Надія Шостак, народний артист України Богдан Козак, а також очевидці тих подій, люди, які розповіли кожен свою історію, історію своєї родини, спогади й печалі. 

Люди ще довго не могли розійтись по домівках, не могли наговоритись, назгадуватись... 

Ця зустріч була першою, але точно не останньою...

Станем браття в бій кривавий від Сяну до Дону...!!! Надсяння... Підсяння... Лемківщина... Холмщина... Усе Закерзоння!!! ... споконвіку етнічна земля українського народу! Народу, який любить свою землю, свої ліси, поля, сади, гори і рівнини, любить свій народ і Україну, свої звичаї і традиції, музику і танці, культуру, віру, мову... Вони жили, працювали, навчалися, любили, народжували, виховували, відходили у вічність... Наші предки... А що далі? Далі за підписами кількох кривавих диктаторів почалося...

Депортація 1944—1946

Протягом цих двох років, за даними польських джерел, близько пів мільйона українців було депортовано до території сучасної України (тоді — УРСР у складі СРСР) на підставі Люблінської угоди «Про евакуацію українського населення з території Польщі і польських громадян з території УРСР».

За офіційними даними якої до УРСР вивезено 122 452 українських родин (близько мільйона осіб)  або 96,8% всіх українців Польщі. ????

 Згідно з умовами радянсько-польського договору від 16.08.1945  ці споконвічні українські землі увійшли до складу Польської Народної Республіки.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть роботу апарату Жовтанецької сільської ради

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь