Жовтанецька громада
Львівська область, Львівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Хор села Велике Колодно отримав почесне звання "народний аматорський колектив" імені Євгена Козака

Дата: 26.12.2018 16:38
Кількість переглядів: 2397

Фото без опису22 грудня відбулася атестація аматорського хорового колективу народного дому села  Велике Колодно на присвоєння звання "народний".Керівник колективу - Роман Лоза. Одноголосним рішенням обласної атестаційної комісії було підтримано клопотання про присвоєння почесного звання "народний аматорський колектив"

Оцінювали здобутки колективу високоповажне журі у складі: директор Львівського обласного центру народної творчості і культурно-освітньої роботи, кандидат педагогічних наук, доцент Роман Павлович Березазавідувач відділом народної творчості Львівського бласного центру народної творчості і культурно-освітньої роботи, заслужений працівник культури України Ольга Володимирівна Дулябапровідний методист вокально-хорового жанру Львівського обласного центру народної творчості і культурно-освітньої роботи Ірина Миколаївна Кисельчук.

Творча характеристика-довідка хорового колективу

Народного дому села Велике Колодно

        Історія хорового співу у селі Велике Колодно сягає довоєнних часів, коли парохом у місцевій церкві був отець Теодор Козак, батько відомого композитора – Євгена Козака. Саме з 30-х років ХХ століття іде відлік, коли став зароджуватися хоровий спів у селі Велике Колодно. Протягом десятиліть склад хорового колективу змінювався, змінювався і репертуар, але завжди залишалася любов до хорового співу. Адже колектив поєднав активних, ініціативних людей, які люблять народну музику, хоровий спів.

         Сучасний хор Народного дому бере свій початок у 2012 році, коли на основі церковного хору було зібрано молодіжний ансамбль, який мав можливість проявити себе на Архиєрейській Божественій Літургії з нагоди 110-ліття Свято-Воздвиженського Храму УПЦ КП села Велике Колодно. Першим керівником ансамблю була Василина Кунь- випускниця Львівського державного училища культури та мистецтв. Згодом керівником став Роман Лоза, який з того часу і є незмінним диригентом хорового колективу. За час існування хор значно збільшив кількість учасників хору та розширив свій репертуар.

         Сьогодні в хорі 28 учасників. При колективі створено два ансамблі- жіноча вокальна група, чоловічий вокальний ансамбль «Джерело». В хорі є  солісти, а так само читці, музиканти. У колектив постійно проводиться набір із місцевих талановитих жителів, яких у с.Велике Колодно чимало. Хор проводить активну репетиційну діяльність, що впливає на якість розучування нових творів, їх художню цінність.

          Жоден культурний захід у селі не відбувається без участі хору. Хор за час своєї діяльності зумів заявити про себе у Кам’янка-Бузькому районі, об’їхавши із концертами чимало сіл району, а також побувавши із концертами у Львівській, Рівненській, Тернопільській областях. Зокрема із виступами побували у селах Колоденці, Честині, Забужжя, Новий Став, Жовтанці, Добротвір Кам’янка-Бузького району. Хор брав участь у Богослужіннях у Свято-Георгіївському чоловічому монастирі на Козацьких Могилах, що у Пляшеві (Рівенська обл.) , у храмі смч. Димитрія, що  у селі Великі Млинівці (Тернопільська обл.), у храмі св.Іллі села Колоденці (Львівська обл.). 15 січня 2018 року вперше став учасником щорічного  різдвяного фестивалю «Велика Коляда» (Домініканський собор, м.Львів), брав участь в різдвяному фестивалі ОТГ, який відбувався у селі Давидів (Пустомитівський р-он, Львівська обл.), постійний учасник фестивалю «Різдвяні фестини у Великому Колодно» (с.Велике Колодно, Львівська область), обласий фестиваль "Бог і Україна.Церква і Просвіта. (Радехів). Хоровий колектив Народного дому села Велике Колодно є постійним учасником районного фестивалю духовної пісні «Слава во вишніх Богу», заходів на відзначення різних державних, релігійних та місцевих свят у громаді.  Хор щонеділі співає Літургію у Свято-Воздвиженському Храмі села Велике Колодно (настоятель храму – отець Ярослав Шикула, декан Кам’янка-Бузького благочиння УАЦ КП)

          На базі хору народного дому засновано чоловічий вокальний ансамбль, який за свою коротку діяльність має з десяток виступів на різноманітних фестивалях району та області. Зокрема фестиваль «Слава во вишніх Богу» (щорічний районний фестиваль), «Купальська ватра над Бугом» (смт.Добротвір), «Різдвяні фестини у Давидові» (Давидівська ОТГ),  обласний фестиваль «Співоче Стільсько» (Тростянецька ОТГ), концерти у народних домах сіл Велике Колодно, Жовтанці, Колоденці, Новий Став та ін.

      За останні роки діяльності, хор значно розширив свій репертуар. Концертні програми колективу різнопланові, насичені яскравими номерами. Особливе місце у репертуарі складає духовна музика. У творчому доробку колективу кілька десятків творів М.Леонтовича, Д.Бортнянського, А.Веделя, Березовського, К.Стеценка. Також велику частину складають народні пісні, особливо в обробках земляка Євгена Козака.

        Хор став згуртованим колективом, учасники якого не тільки разом проводять репетиції, беруть участь в концертах, але й відпочивають разом. Ведуть активну культурно-масову роботу у селі, беруть участь у виставках народної творчості.

       В даний час хор отримав визнання на рівні Жовтанецької ОТГ, Кам’янка-Бузького району. Хоровий колектив за роки свого існування нагороджувався грамотами місцевого відділу культури ОТГ, місцевої адміністрації, відзнаками Кам’янка-Бузького відділу культури та Кам’янка-Бузької РДА, оргкомітетами фестивалів у яких брали участь.

       Хор об’єднав багато любителів співу. Саме вони створюють неповторну творчу ауру. Завдяки їм виникає зростання якості концертних програм і незмінний успіх у кожному виступі.

Лоза Роман,

спеціаліст з інформаційно-організаційних питань Жовтанецької ОТГ,

керівник народного аматорського хору ім.Євгена Козака

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть роботу апарату Жовтанецької сільської ради

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь