Жовтанецька громада
Львівська область, Львівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Рубрика "Про нас говорять" - "Децентралізація у галузі освіти"

Дата: 25.05.2018 12:01
Кількість переглядів: 1665

Жовтанецька об’єднана громада ділиться досвідом господарювання, зокрема, у сфері освіти. Освітяни розповідають про створення опорної школи та як готуються до нових стандартів початкової освіти

Львівщина серед лідерів у створенні опорних шкіл – їх тут 46 (10 створено в ОТГ). У процесі реформи децентралізації об’єднані громади оптимізують свої освітні заклали. Оптимізація, мається на увазі закриття або приєднання малокоплектних шкіл до опорних. Першого вересня 2016-го уряд припинив фінансування шкіл (крім початкових), де навчалося менше 25 дітей. Тому місцеві органи влади мали два варіанти дій: або фінансувати такі школи з власного бюджету, або залишити тільки початкові класи (понизити ступінь) і зробити школу філією опорної. Філія втрачає статус юридичної особи і підпорядковується адміністрації опорної школи, повідомляє osvitoria.media.

У 2017 р. на території області призупинено навчання в 12 школах і понижено у ступені 19 закладів освіти. За твердженням МОН, головна мета опорних шкіл – забезпечити дітям рівні можливості доступу до якісної освіти. Відомо, що в сільській місцевості навчається приблизно третина українських дітей. Водночас випускники сільських шкіл мають не найкращі результати ЗНО. Саме цю проблему мають усунути опорні школи.

І додають: суть не у кількості опорних шкіл, а у тому, щоби вони стали інструментом підвищення якості освіти. Опорна школа має бути сучасною і доступною для всіх учнів громади незалежно від стану здоров'я, можливостей та інших потреб дитини.

Як працює мережа освітніх закладів в ОТГ

Жовтанецька об’єднана територіальна громада (ОТГ), що у Кам’янка-Бузькому районі, утворилась ще у 2015 р. У склад громади входять 12 сіл, адміністративний центр – у селі Жовтанці. Ця громада є однією з найбільших громад області, її населення складає 9 200 осіб. В ОТГ спростовують міфи, коли говорять: немає школи – нема села. Відділ освіти у Жовтанецькій ОТГ функціонує з 1 липня 2017-го. У підпорядкуванні відділу – дев’ять шкіл і один дитячий садочок. До початку 2018-го тут жодного закладу освіти не закривали, але реорганізовували. Зокрема мова про Жовтанецьку школу, яку офіційно реорганізували в Жовтанецький опорний заклад загальної середньої освіти I-III ступенів.

“Тоді дві школи втратили статус юридичних осіб і стали філіями опорного закладу. Є проблема з дошкільними закладами, тому у лютому цього року на сесії сільської ради прийняли рішення про закриття школи в селі Печихвости. На базі цього приміщення плануємо відкрити ще один дошкільний заклад у громаді”, – розповідає Ірина Вус, начальник відділу освіти Жовтанецької ОТГ.

Та як наразі вирішують проблеми в громаді із садочками? Зі слів співрозмовниці, в громаді є мережа дошкільних груп при школах. Це так звані НВК (навчально-виховні комплекси). Їх тут є чотири: “Дітей віком від трьох років батьки безоплатно можуть залишати у цих школах. Але лише один комплекс працює у відповідному режимі, де діти мають можливість серед дня поспати”.

Основну частину місцевого бюджету громади “з’їдає” освіта. Кошти освітньої субвенції склали для Жовтанецької ОТГ близько 20 тис. грн, а з місцевого бюджету – орієнтовно 15 мільйонів.

“Саме за кошти з місцевого бюджету оплачуємо комунальні послуги в закладах освіти, а також зарплату технічним працівникам. Педагоги отримують зарплату з освітньої субвенції. В цьому числі вихователі дошкільних закладів. На нашому порядку денному проведення поточних капітальних ремонтів і підтримка матеріально-технічної бази”, – веде далі Ірина Вус.

Школа майбутнього

Добрим зразком роботи, як опорної школи в області, називають власне Жовтанецьку опорну школу. Офіційно у статусі опорної вона почала працювати з 1 вересня 2017 р. І її тільки почали розвивати. Тут утеплили дах, цоколь, фасад, поміняли усі вікна на енергоощадні, зменшивши затрати на опалення до мінімуму. В рамках Програми розвитку освіти Львівщини на цю школу (на фото) було виділено майже мільйон гривень.

“За ці кошти закупили інтерактивну дошку, обладнали повністю кабінети  фізики, хімії, біології, географії, математики та трудового навчання. Є також кабінети інформатики з сучасними комп’ютерними. У планах далі закупити інтерактивну панель і ще одну інтерактивну дошку, облаштувати лінгафонний кабінет”, – розповідає Жанна Король, директор Жовтанецької опорної школи.

Вчитель фізики і астрономії Галина Герболка, працює в Жовтанецькій школі близько 20 років. Каже, що усі ці роки заняття доводилось проводити практично без жодного обладнання.

“У свій кабінет ми отримали магнетизм, комплект з механіки. Є прилад, який демонструє закон збереження імпульсу та прилад для вивчення закону Архімеда. Окрім того тепер маємо сполучені посудини, кулю Паскаля, якою певно востаннє користувалася ще в інституті, коли навчалася… Є комп’ютер, проектор. Тепер можемо повноцінні проводити лабораторні роботи. Хочемо, щоб наші випускники були готовими до дорослого життя”, – розповідає нашому виданню Галина Герболка.

Гордістю називають в опорній школі приміщення для спортивних тренувань. На місці закинутої комірки, де не було світла, самі ж старшокласники ініціювали облаштування невеликого тренажерного залу. Повністю його вичистили і самостійно зробили ремонт. Один з тренажерів придбали у школу ще шість років тому, але ним не користувалися, інший – надала сільська рада. Дещо для тренувань закупили за фонд школи.

“Тут займаються учні 9-11 класів. Під час перерви, або після уроків. Є журнал, складено графік занять. Відтак намагаємося зробити школу місцем, де діти не тільки отримують знання, але й зможуть розвивати свої таланти і в тому числі займатися спортом”, – каже директор школи.

Далі по коридору нічим незаповнений куток почали переоблаштовувати у зону тиші. Там вже стоять стелажі, які невдовзі діти розфарбують у кольори веселки, і доповнять його поличками. А підлогу застелять м’яким килимком та  розкладуть пуфики.

“На полиці стоятимуть книги українських сучасних авторів, які, на жаль, не завжди знайдеш у сільських бібліотеках. Інше завдання – виховувати відповідальність у наших дітей. Ми не записуватимемо хто які книги бере читати” – пояснює Жанна Король.

А на першому поверсі орендують приміщення для занять з карате. Ці заняття, звісно, платні. Але співрозмовниця зізнається, що від оренди кошти потрапляють і у фонд школи.

Зараз в опорній школі навчається 392 дитини. У наступному році прогнозують, що кількість школярів зросте – до 425-ти. Середня наповненість класу – 18 школярів. Опорна школа має дві філії – у селі Вирів (школа I-II ступенів) та у селі Вихопні (початкова школа, де навчається 29 дітей). Але юридично це рахується як одна установа. Минулорічний залишок освітньої субвенції (близько 6 млн гривень) в ОТГ планують розподілити на філії опорної школи. У розпорядку громади практично п’ять школяриків. Тож дітей без проблем довозять до навчальних закладів.

Щодо кадрового скорочення, про яке так часто говорять, то директор школи заспокоює і пояснює: всі уже побачили плюси так званого спільного існування.

“Власне вчителі філій опорної школи мають уроки за сумісництвом і в центральній школі. Для них збільшились кількість годин. У Вирівській філії працює 14 вчителів, а у Вихопнівській – три. У Жовтанецькій опорній школі педагогічних працівників нараховуємо 43 і 17 – технічних працівників”, – зазначає Жанна Король.

Щодо шкільного харчування, то дітей пільгових категорій харчують безкоштовно. В день на дитину виділяють 15 гривень. Витрати покривають з місцевого бюджету. Інші діти початкових класів харчуються уже з певною доплатою батьків.

“Останні роки у нашій їдальні працював приватний підприємець. Коли утворилась ОТГ вирішили самі організовувати і контролювати процес харчування. Зрештою задоволені усі”, – веде далі директор школи.

Та у скільки загалом обходиться  утримання опорної школи керівництво не каже.

Нова система освіти в громаді

Відомо, що з вересня 2018-го в українських школах готуються впровадити нову систему освіти. “Львівська Пошта” про це детально писала у матеріалі №38 “У перший клас по-новому”. Жовтанецька опорна школа теж ретельно готується до нових стандартів початкової школи.

“Наприклад, цього року ми вже закупили одномісні антисколіозні парти і проводили для першачків інтегровані уроки. Батьки надзвичайно задоволені. Діти хочуть іти до школи. Це те чого ми добивались”, – додає Жанна Король.

“Поряд з реформою децентралізації почалась освітня реформа. Новий закон “Про освіту” дав належне підґрунтя для трансформації усієї системи освіти в Україні. Жовтанецька громада не виняток і з 1 вересня офіційно наші заклади освіти долучаються до Нової української школи: закупляємо обладнання, шкільні меблі, дидактичний матеріал. Із субвенційних коштів маємо 120 тис на закупівлю шкільних меблів, близько 200 тис. грн – на дидактичний матеріал. На навчання наших вчителів – орієнтовно 20 тис. грн”, – пояснює Ірина Вус.

З її слів, загалом місцеві старшого віку дещо скептично і з пересторогою ставляться до таких змін в громаді. А от молоді люди “більш гнучкі” і готові змінювати в тому числі підходи до навчання.

Марія Кравець мати двох школярів – першокласниці та третьокласника. Мешкає вона у селі Грабовець, але діти відвідують опорну школу. Жінка зізнається, що її школярі теж із задоволенням повертаються у школу.

“Їм справді цікаво там навчатись. Відверто кажучи, уроків вдома з ними майже не виконую. Бо у навчальному закладі все встигають – і побавитись, і навчитись”, – резюмує жителька Марія Кравець.

Львів – 
Жовтанці – Львів 

 

У наступному номері читайте продовження
теми: як господарює Жовтанецька
об’єднана громада й у інших сферах.

ДЖЕРЕЛО "ЛЬВІВСЬКА ПОШТА"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть роботу апарату Жовтанецької сільської ради

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь