Жовтанецька громада
Львівська область, Львівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Відтепер село Колоденці Жовтанецької ОТГ має власний герб та прапор

Дата: 23.05.2018 14:13
Кількість переглядів: 3550

Фото без описуУ вівторок 22 травня рішенням сесії Жовтанецької сільської ради було затверджено герб та прапор села Колоденці.

      З ініціативи отця Петра Лози та підтримки місцевих жителів, українським геральдичним товариством було розроблено проекти герба та прапора і винесені на розгляд сесії сільської ради.

    Герб с.Колоденці: у зеленому полі золотий колодязь із дашком, над ним- такий же розширений хрест, у відділеній кроквоподібно золотій главі скошені обабіч від центру дві сині блискавки.

   Прапор с.Колоденці: квадратне полотнище, на зеленому фоні жовтий колодязь із дашком, над ним- такий же розширений хрест, з бічних країв до середини під верхнім краєм йде кроквоподібне січення, яке відділяє верхнє жовте поле з двома синіми блискавками.

Колодязь вказує на назву поселення, а також уособлює місцеві джерела. Ділення щита та дві блискавки символізують Перунову гору, а хрест означає давній Василіанський монастир, який у XVII-XVIII ст стояв під цією горою. Золото ( жовтий колір на прапорі) є символом щедрості, добробуту, вказує на сільське господарство. Зелений колірхарактеризує природні багатства.

 Фото без опису         Фото без опису

Довідково про село Колоденці:

Десь приблизно 12 тисяч років тому, коли зійшов черговий льодовик і край ожив багатим рослинним і тваринним світом, сформувався гармонійний ландшафт сучасної території села і довкілля.
Ліс, глина, камінь на які була багата місцевість, служили і служать будівельним матеріалам для жителів. Найближчим поселенням до нашої території на той час (мезоліт), сліди якого знайдено, були Зіболки. Тож також виявлено унікальні пам’ятки бронзового віку. Ці археологічні знахідки відносяться до тишенецької культури кінця XV на початку XVI століття до нашої ери. Як правило, поселення складалося із двох десятків жителів --- наземних і напівназемних, що будували із дерева і з глини, з круглих стовбурів, формували дерев’яний каркас житла. Стіни облицьовували тесаними колодами або грубими дошками із плетяною плетінкою, обмазаною глиною.
Перші записи про село Колоденці зустрічаємо в 1434 році. В цьому році на наше село напали татари і дуже його знищили. На цей час село Колоденці відносилося до Польсько-Литовського князівства і повинно було щороку платити податок. А в цьому 1434 році село було настільки знищено що заплатило всього 24,5 золотого.
Наше село, як розповідають старі люди, було засновано жителями села Батятичі. Територія майбутнього села у той час була вся у болотистих лісах. Під час монголо-татарської навали жителі села Батятичі, рятуючи своє життя втікали у ліси і заснували хутір і відповідно монголо-татари послали кінноту, яка мала знищити його. Тому що дорога на хутір була через болото, то всі хто їхав його знищити, топилися в ньому. З розповідей старих людей на території, де зараз була і є Копань. Було велике болото і татарин, що їхав сюди, застряв в нім. І тоді житель села Карпа зарубав його, а сідло з коня забрав. Довгий час в Колоденцях зберігалося це сідло
Але в 1915 році, згоріла хата Карпи, згоріло і воно. Є ще інша версія щодо заснування нашого села. Розповідають, що село було засноване полоненими татарами. Першими поселенцями були Кушка, Мельник…
Під лісом на квартирах, було знайдено дві стріли і кремінну сокиру, які довгий час зберігалося в Колоденецькій школі, але після закриття школи, невідомо де вони є.
Як розказують жителі села, на горі, де зараз стоїть збудований в 80-х Дім Просвіти і теперішня школа, стояв чоловічий монастир. Час його існування в межах ХІІІ-ХVI століття. Монастир стояв на горі, був огороджений великою кам’яною стіною, залишки якої пару років тому витягували екскаватором . З іншого боку монастиря був розташований цвинтар, на якому хоронили монахів. Вхід до монастиря був через одні двері --- ворота. На жаль, які ще були будівлі на території монастиря ми не знаємо. З розповідей людей, що передавалися з покоління в покоління , відомо, що в монастирі перебували поважні монах, і що одного з них похоронили в золотому гробі на території монастиря ( зараз це приблизно там, де стоїть котельня, яка опалює будинок Просвіти і школу).
Як говорилося, в монастирі був один вхід і один вихід, саме в тому були переконані всі, але під час будівництва будинку Просвіти сталося ось що. Коли вже було закінчено головне будівництво і велися роботи на благоустрою території, прокладали асфальт, трактор який працював там, почав провалюватися під землю. Таким чином було виявлено підземний хід --- лабіринт. На північ, південь, схід, захід вели підземні ходи. Як було встановлено, велика стіна і підземний ходи служили для оборони, а при потребі і для втечі монахів. Зі східної сторони були обпалені двері. Всі інші напрями вели в безодню. Один з будівельників з цікавістю пройшовся частиною виявлених ходів, знайшов там половину скелету, чотири порожні пляшки, бачив ще один скелет, але далі йти побоявся. Саме обпалені двері є доказом того, що монастир було зруйновано, щодо долі монахів, то тут нічого наразі невідомо.
Монастир Василіан було зруйновано наприкінці XYIII століття, в той час, коли Галичина знаходилася під владою Австрії ( 1772 р. ) імператор Йосип ІІ знищив, зруйнував на території Галичини всі чоловічі монастирі. На стінах монастиря бачили написи, які показували схему і форму виходу. Будівельники боялися затримки з завершенням будівництва і тому не повідомили про своє відкриття відповідній інстанції. В результаті вхід до лабіринту було засипано. Архів монастиря відвезено в Добромиль. Монастир стояв на горі, яку називають «Перунова», де давні предки поклонялися ідолу з цим іменем. У «грамотах усопших» збереглися імена багатих монахів, що працювали тут для Божої Слави. Майно монастиря привезено також до Добромиля, а землю продано.

В XVI столітті землі нашого села були під владою польського короля. Під час національно-визвольної боротьби українського народу 1648-1654 рр. на території села відбувалося повстання. Село на той час входило до Кам’янка-Струмилового повіту.

Через село Колоденці проходив важливий торгівельний шлях від Львова до Луцька. В XVII – XVIII століття село віддане пані Мінецькій. В селі вона мала покої, які були дуже гарними. До неї часто приїжджали в гості інші пани. В неї був великий сад. Від її покоїв до торгівельного шляху вела дорога, по боках викладена березами. В саду Мінецької було дуже гарно, вона інколи дозволяла сільським дітям бавитися там. За її розпорядженням в центрі села викопали великий ставок. Згадують, що вона була доброї натури. Крім того, вона мала маєтки в Луцьку, тому часто виїжджала за село.
В церковних книгах згадувалося, що біля її маєтку було закопано золото монастиря. І вона пробувала знайти цей скарб, проте спроби були марними. Податки збирав війт, який був жителем села. Всі селяни були кріпаками до 8 травня 1848 року. Тоді було скасовано кріпацтво і на честь скасування кріпосного права було поставлено хрест свободи. На ньому було написано: «Не ждіть сподіваної волі…» Тарас Шевченко, цей хрест ще зараз стоїть посеред села, біля нього росли дві старі липи.
У 1886 році у нашому селі побудували церкву святого пророка Іллі. Раніше в селі була дерев’яна церква, яка стояла над ставом. Збудував церкву священик Юліан Кушубинський, після нього відправляв священик Федич, а потім О. Гоцький, якого в 1915-1917 роках було арештовано і вивезено під Москву. Повернувшись в 1917 році до села О. Гоцький відправляв в церкві до кінця свого життя. Помер 5 грудня 1945 року.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть роботу апарату Жовтанецької сільської ради

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь