Жовтанецька громада
Львівська область, Львівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

22 травня журналісти львівських видань відвідали Жовтанецьку ОТГ

Дата: 22.05.2018 12:59
Кількість переглядів: 696

Фото без описуУ вівторок 22 травня журналісти чотирьох львівських видань - газет "Високий Замок", "Львівська пошта", сайту "4 студія" та телеканалу "Правда ТУТ" разом із виконавчим директором Львівського регіонального відділення Асоціації міст України Vasili Abaimov здійснили прес-тур у Жовтанецьку об'єднану територіальну громаду під назвою "Організація освітнього процесу і створення опорної школи в ОТГ". Захід відбувся в рамках проекту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» ПУЛЬС.

 

Голова Жовтанецької ОТГ Ярослав Деркач розповів, шо стимулом для утворення громади стали фінанси. Три сільські ради – Жовтанецька, Великоколоднівська та Вирівська, які утворили цю ОТГ, віддавали у бюджет Кам’янко-Бузького району лише від ПДФО 10 млн грн. Натомість район повертав їм менше 1 мільйона. Проаналізувавши цю ситуацію після виборів 2015 року голови згаданих сільрад і вирішили утворити ОТГ. Причому, оскільки її не було у Перспективному плані, то право на громаду їм довелося відстоювати.

Власні надходження за рік часу виросли з 13 млн грн до 23-24 млн грн, загальний бюджет – з 46 до 54 млн грн. За словами Ярослава Деркача, об’єднана територіальна громада дає місцевому самоврядуванню такі можливості, яких воно ніколи не мало раніше. Якщо говорити про його громаду, то у ній вже встигли освітити усі населені пункти, відремонтувати чимало доріг, реконструювати школи, ФАПи, Народні доми. Торік в інфраструктуру ОТГ вклали 10 млн грн. Цього року планують вкласти ще більше.

Справжня гордість Жовтанецької ОТГ – це опорна школа з таким гарним і яскравим фасадом, яких, ймовірно, не так вже і багато в українських шкіл. В опорній школі громада поміняла усі вікна, утеплила стіни, дах, цоколь, зменшивши затрати на опалення до мінімуму. Навіть у зимові холоди у класах відчиняють вікна. Але це тільки початок розвитку школи. Торік для школи закупили обладнання майже на 1 млн грн, цього року планують закупити ще на таку ж суму. У школі громада створює сучасні комп’ютерні класи, хоче зробити сучасний лінгафонний кабінет, водночас дбає і про фізичне та культурне виховання школярів.

Ярослав Деркач не приховував: проблеми в громади є. І, очевидно, будуть завжди. Кожного разу інші. Але без створення ОТГ, мабуть, не вирішилася би жодна із них.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть роботу апарату Жовтанецької сільської ради

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь